Νέα

Μειώνονται οι επιπλοκές για τα μωρά της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, υποστηρίζει σκανδιναβική έρευνα
Δημοσιεύθηκε στις: 29/01/2015

Έρευνα δείχνει μείωση στις τιμές των γεννήσεων με νεκρά παιδιά και των πρόωρων τοκετών εμβρύων που έχουν συλληφθεί μέσω τεχνητής γονιμοποίησης (ART) σε 4 σκανδιναβικές χώρες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία έκαναν σύγκριση των στοιχείων γεννήσεων 92.000 διδύμων και μονήρων κυήσεων, που ακολούθησαν θεραπεία γονιμότητας κατά το διάστημα 1988-2007 στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία και των στοιχείων γεννήσεων εμβρύων φυσικής σύλληψης. Είναι μία από τις πιο μακροπρόθεσμες έρευνες σχετικά με την υγεία των εμβρύων που γεννήθηκαν μέσω τεχνητής γονιμοποίησης (ART), συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής γονιμοποίησης, της ICSI και της εμβρυομεταφοράς.

Παράλληλα με τη μείωση στις τιμές των γεννήσεων με νεκρά παιδιά και των βρεφικών θανάτων, του πρόωρου τοκετού και του χαμηλού βάρους κατά τη γέννηση μέσω τεχνητής γονιμοποίησης σε μονήρεις κυήσεις, η έρευνα έδειξε ακόμα ότι λιγότερα δίδυμα με τεχνητή γονιμοποίηση γεννήθηκαν νεκρά ή πέθαναν κατά τη νηπιακή ηλικία συγκριτικά με δίδυμα που συλλήφθηκαν φυσικά.

Η Dr. Anna-Karina Aaris Henningsen, η οποία πήρε μέρος στη μελέτη, αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς περιόδου έρευνάς μας, παρατηρήσαμε μια αξιοσημείωτη ύφεση στο ρίσκο του πρόωρου ή πολύ πρόωρου τοκετού».

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι, εάν υπάρχει εθνική πολιτική να μεταφέρεται μόνο ένα έμβρυο ανά κύκλο κατά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αυτό δεν μειώνει απλά τις τιμές των πολλαπλών κυήσεων, αλλά έχει και σημαντική επίδραση στην υγεία του μωρού», πρόσθεσε.

Επιπλέον ανάλυση της έρευνας δείχνει ότι η αναλογία του ποσοστού των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα – πριν τις 37 εβδομάδες της κύησης – μειώθηκε από 27,9% μεταξύ των ετών 1988-1992 σε 13% μεταξύ των ετών 2003-2007 στη Σουηδία. Στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία μειώθηκε από ένα παρόμοιο σημείο εκκίνησης στο 21,1%, το 17,8% και το 21%, αντίστοιχα.

Οι τιμές των μονήρων κυήσεων μέσω τεχνητής γονιμοποίησης που οδήγησαν σε γέννηση παιδιών μικρών για την ηλικία κύησης πάνω από το ήμισυ μεταξύ 1988-1992 και 2003-2007, έπεσαν από το 7,6% στο 3,2%. Το ίδιο διάστημα, το ποσοστό των διδύμων που γεννήθηκαν μικρά για την ηλικία κύησης μειώθηκε από 17% σε 14%.

Ενώ αυτή η έρευνα υπογραμμίζει μία βελτίωση στα αποτελέσματα υγείας των μωρών που συλλήφθηκαν με τεχνητή γονιμοποίηση, διαφορετικοί παράγοντες πέρα από την αύξηση των ποσοστών μονήρους μεταφοράς εμβρύου ενδέχεται να συνετέλεσαν στο αποτέλεσμα, όπως η πρόοδος στην τεχνητή γονιμοποίηση και τα βελτιωμένα πρωτόκολλα θεραπείας.

Η Dr. Henningsen αναφέρει: «Βελτιώσαμε και τις τεχνικές δεξιότητες στο εργαστήριο και τις κλινικές δεξιότητες των γιατρών, όπως επίσης εκτελέσαμε ηπιότερη διέγερση των ωοθηκών». Καταλήγει: «Ο σημαντικότερος λόγος είναι η δραματική μείωση των πολλαπλών γεννήσεων εξαιτίας πολιτικών που επιλέγουν να μεταφέρεται μόνο ένα έμβρυο τη φορά».

Το ποσοστό πολλαπλών γεννήσεων μέσω τεχνητής γονιμοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε από 25% το 2008 σε 16% το 2013.



Πηγή: BioNews 787
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα