Νέα

Γαλλία: «Η παρένθετη μητρότητα είναι και θα παραμείνει απαγορευμένη στη Γαλλία», δηλώνει ο γάλλος Πρωθυπουργός
Δημοσιεύθηκε στις: 13/10/2014

Ο γάλλος Πρωθυπουργός, Manuel Valls, σε συνέντευξη που παραχώρησε, στις 2 Οκτωβρίου 2014, λίγες ημέρες πριν τη νέα κινητοποίηση της «Διαμαρτυρίας για όλους» (Manif pour tous), στην εφημερίδα La Croix, δήλωσε ότι «η μέθοδος της παρένθετης μητρότητας είναι και θα παραμείνει απαγορευμένη στη Γαλλία». Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησής του, η οποία απορρέει από την πεποίθηση ότι η «παρένθετη μητρότητα είναι μια απαράδεκτη πρακτική εμπορευματοποίησης του ανθρώπου και, δη, του γυναικείου σώματος».

Αναφορικά με την από 26 Ιουνίου 2014 καταδίκη της Γαλλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Υπόθεση Mennesson κατά Γαλλίας και Υπόθεση Labassée κατά Γαλλίας) για την άρνηση των γαλλικών Αρχών να εγγράφουν στο Ληξιαρχείο τα τέκνα που γεννιούνται στο εξωτερικό από παρένθετη μητέρα, ο γάλλος Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι: «η Γαλλία δεν προσέβαλε τις αποφάσεις αυτές, γιατί δεν είναι η εθνική νομοθεσία, δηλαδή η απαγόρευση, που τίθεται υπό αμφισβήτηση. Αντίθετα, το ΕΔΔΑ ζητά τη διασφάλιση των εχεγγύων ότι τα τέκνα που γεννιούνται από παρένθετες μητέρες απολαμβάνουν προϋποθέσεις ύπαρξης που συνάδουν με το συμφέρον τους». Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά αυτά δεν ευθύνονται ουδόλως για την κατάσταστη στην οποία βρίσκονται, ο Manuel Valls αναγνωρίζει ότι τα ζητήματα που εγείρονται και αφορούν στην προστασία τους, τα κληρονομικά τους δικαιώματα και την υπηκοότητά τους είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπιστούν βιαστικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τονίζει με έμφαση ότι «η κυβέρνηση αποκλείει εντελώς την αυτόματη μετεγγραφή στο Ληξιαρχείο των αλλοδαπών ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αποδοχή και τυποποίηση της μεθόδου της παρένθετης μητρότητας».

H μέθοδος της παρένθετης μητρότητας, ωστόσο, είναι νόμιμη σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Μπορεί η Γαλλία να αντιμετωπίσει μόνη της το διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των πολιτών της που βγαίνουν εκτός συνόρων για να προσφύγουν σε αυτήν; Και στην ερώτηση αυτή ο γάλλος Πρωθυπουργός επεφύλαξε μια αφοπλιστική απάντηση. «Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλα τα Κράτη την ευθύνη που έχουμε για την καταπολέμηση της εμπορευματοποίησης των ανθρώπων. Η Γαλλία σκοπεύει να προωθήσει μια διεθνή πρωτοβουλία με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης στη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας σε υπηκόους κρατών όπου αυτή απαγορεύεται ρητά». Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών, Laurent Fabius, θα αναλάβει, μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρωτοβουλίες που θα του επιτρέψουν να διερευνήσει το κατάλληλο πλαίσιο.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τη διεύρυνση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια γυναικών, ο Manuel Valls διαβεβαίωσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην ισχύουσα νομοθεσία πριν τοποθετηθεί σχετικά η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ηθικής (Comité consultatif national d'éthique, CCNE).

Η συνέντευξη έκλεισε με μια σύντομη διακήρυξη της φιλοσοφίας της κυβέρνησης Valls, σύμφωνα με την οποία «αποστολή του νομοθέτη είναι να θέτει όρια, να εξασφαλίσει τον πυρήνα των αρχών που θα οργανώνουν την κοινωνική ζωή σε έναν κόσμο όπου τα πάντα αγοράζονται, τα πάντα είναι προς πώληση, οι αξίες και οι αρχές δεν είναι αρκετά ιεραρχημένες».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντοπίζουν σημεία σύγκλησης μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης Valls και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Nicolas Sarkozy, ο οποίος σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Le Figaro, την 1η Οκτωβρίου 2014, δήλωσε ότι, προκειμένου να καταπολεμηθεί η εμπορευματοποίηση του παιδιού, «είναι απαραίτητο να κατοχυρωθούν και συνταγματικά οι νομικές εκείνες δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέπουν την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια που πάσχουν από υπογονιμότητα και θα απαγορεύουν ρητά την παρένθετη μητρότητα».


Πηγή: La Croix, 2.10.2014
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα