Νέα

Νέος νόμος στην Ταϋλάνδη απαγορεύει την παρένθετη μητρότητα στους αλλοδαπούς
Δημοσιεύθηκε στις: 07/08/2015

Νέοι νόμοι που απαγορεύουν την εμπορική παρένθετη μητρότητα στην Ταϋλάνδη τέθηκαν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, τερματίζοντας την προηγούμενα επιτρεπτή πρόσβαση σε αλλοδαπούς και σε ομόφυλα ζευγάρια.

Οι νέοι νόμοι θέτουν τέλος στη συζήτηση σχετικά με την εμπορική παρένθετη μητρότητα που προκλήθηκε το 2014 έπειτα από την εγκατάλειψη ενός αγοριού που γεννήθηκε στην Ταϋλάνδη μέσω παρένθετης μητέρας από ένα ζευγάρι που προερχόταν από τη Δυτική Αυστραλία όταν τους πληροφόρησαν ότι αυτό πάσχει από το σύνδρομο Down. Αυτοί επέστρεψαν στην πατρίδα τους μόνο με τη δίδυμη υγιή αδερφή του, την Pipah.

Το παιδί, γνωστό και ως Baby Gammy, είναι τώρα αυστραλός υπήκοος, ζει μαζί με την Ταϋλανδέζα παρένθετη μητέρα, Pattaramon Chanbua, και υποστηρίζεται οικονομικά από ειδικό ταμείο στην Αυστραλία.

Η αρχική διαμάχη προκάλεσε αμέσως αντίδραση στην Ταϋλάνδη, αναγκάζοντας τους φορείς της εμπορικής παρένθετης μητρότητας να κλείσουν.

Με το νέο νόμο, το ζευγάρι, άνδρας και γυναίκα, πρέπει να είναι νόμιμα παντρεμένοι για τουλάχιστον τρία χρόνια με τον έναν ή και τους δύο να έχουν την Ταϋλανδέζικη υπηκοότητα.

Η παρένθετη μητέρα απαιτείται να είναι αδερφή του ζευγαριού, αλλά όχι οι γονείς ή τα παιδιά του ζευγαριού. Η παρένθετη μητέρα πρέπει επίσης να έχει δικά της παιδιά και να έχει λάβει τη συναίνεση του συζύγου της.

Αν η γυναίκα δεν είναι συγγενής του ζευγαριού, αυτή θα πρέπει να πληρεί τους κανονισμούς που έχει θέσει το Υπουργείο δημόσιας υγείας της Ταϋλάνδης.

Ο Υπουργός Δημόσιας Υγείας Rajata Rajatanavin ανέφερε ότι τα αλλοδαπά ζευγάρια δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναζητούν υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας στην Ταϋλάνδη.

Σ’ αυτές τις υπηρεσίες δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση οι ομοφυλόφιλοι καθώς στην Ταϋλάνδη δεν έχει ακόμη νομιμοποιηθεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ανέφερε στην εφημερίδα The Nation ο Rajata.

Όμως ενώ περιορισμοί που τέθηκαν εμποδίζουν τους αλλοδαπούς να αναζητούν υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας, μπορούν να υποβληθούν σε άλλες τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να συλλάβει μια γυναίκα.

Τοπικά μέσα ανέφεραν ότι πάνω από 2000 ζευγάρια από το εξωτερικό επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ταϋλάνδη για υπηρεσίες εμπορικής παρένθετης μητρότητας.

Έπειτα από την αρχική απαγόρευση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας, Αυστραλοί αξιωματούχοι διαπραγματεύτηκαν μια μεταβατική περίοδο διευκολύνοντας μέχρι και 150 Ταϋλανδέζες που κυοφορούσαν παιδιά Αυστραλών ζευγαριών να τα γεννήσουν.

Ο αναπληρωτής μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Ταϋλάνδης Amnuay Gajeena ανέφερε ότι υπάρχουν 45 κλινικές που παρέχουν υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας στην Ταϋλάνδη, από τις οποίες οι 6 έχουν ήδη κλείσει, με τις αρχές να πραγματοποιούν αρκετές συλλήψεις.

Όποιος παραβιάζει το νόμο θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια ή χρηματική ποινή που θα αγγίζει τα 200,000 baht ($A8000). Η πώληση σπέρματος, ωαρίου και εμβρύου επίσης απαγορεύεται, ανέφερε ο κύριος Amnuay.



Πηγή: SBC
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα