Νέα

Η οικογένειά μου: «Η αδερφή μου άφησε ένα χρόνο από τη ζωή της για να με βοηθήσει να έχω ένα μωρό»
Δημοσιεύθηκε στις: 17/05/2015

Η Marie McPhilemy είναι συνηθισμένη να ακούει ότι είναι ολόιδια με την κόρη της.

«Και οι δύο έχουμε ανοιχτόχρωμα μαλλιά και τα ίδια μάγουλα,» λέει. «Ωστόσο, έχει τα μπλε μάτια του πατέρα της.»

Στα μάτια του νόμου, ωστόσο, είναι ξένοι.

Αυτές είναι οι συνέπειες της αποτυχίας νομοθέτησης για την παρένθετη μητρότητα και για άλλες παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους γονείς για να ξεπεράσουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Όταν ήταν 16, οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι η μήτρα της Marie δεν είχε αναπτυχθεί και αποφάνθηκαν ότι δε θα μπορούσε ποτέ να συλλάβει με φυσικό τρόπο. «Ακόμα και σε αυτή τη νεαρή ηλικία, η μεγαλύτερη αδερφή μου Sharon είπε ότι, αν η στιγμή ήταν σωστή, θα κυοφορούσε ένα παιδί.»

Όταν παντρεύτηκε στα 30 της τον John, άρχισε να εξετάζει σοβαρά την προοπτική να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας.

«Το συζήτησα με τον John, ο οποίος ήταν πολύ χαλαρός και ανοιχτός με την ιδέα. Αναζητήσαμε νομική συμβουλή και θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό που κάναμε δεν ήταν παράνομο. Αλλά δεν υπήρχε κανένας νόμος γύρω από την παρένθετη μητρότητα.»

Το σχέδιο ήταν να γονιμοποιήσουν τα ωάριά της με τα σπερματοζωάρια του συζύγου της σε μία κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ η αδερφή της Marie θα κυοφορούσε το έμβρυο.

«Θα ήθελα πολύ να ήμουν σε θέση να κυοφορήσω το παιδί μου, αλλά δεν ήταν αυτό η υπόθεση. Ποτέ δεν με ονειρεύτηκα έγκυο. Ήμουν συναισθηματικά προετοιμασμένη, όπως ήταν και η αδερφή μου. Ήταν ένας χρόνος που πήρε από τη ζωή της για να βοηθήσει εμένα και το σύζυγό μου να αποκτήσουμε παιδί. Ήταν μια πράξη αγνής αγάπης.»

Η Lucy είναι τώρα ενάμιση χρονών. Περπατάει, μιλάει και μεγαλώνει.

Παρά τη χαρά του να ανατρέφει την κόρη της υπό αυτές τις συνθήκες, γνωρίζει ότι, νομικά, δεν είναι η μητέρα της Lucy.

«Δεν υπάρχει νόμος που να ρυθμίζει την παρένθετη μητρότητα, έτσι η γυναίκα που γεννά είναι η νόμιμη μητέρα – η οποία είναι η αδερφή μου, στο πιστοποιητικό γέννησης, αναφέρεται επίσης ως η μητέρα.»

Σύμφωνα τη νομοθεσία που ετοιμάζεται να εισαχθεί , το πιστοποιητικό γέννησης της Lucy θα μπορεί να τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει την Mary ως μητέρα και η συγγένεια θα μεταβιβάζονταν σε αυτήν. Η νομοθεσία αυτή όμως είναι απίθανο να τεθεί σε ισχύ πριν το 2016, το νωρίτερο.

«Λένε ότι η μητρότητα είναι πάντα βέβαιη, αλλά στην περίπτωση της παρένθετης μητρότητας, σίγουρα δεν είναι. Θα είναι μια ξεχωριστή μέρα όταν ο νόμος αλλάξει.

«Όλα τα παιδιά είναι ξεχωριστά. Για εμάς, λόγω του τρόπου που ήρθε στον κόσμο, είναι ακόμα πιο ξεχωριστή. Για εμάς, είναι ένα θαύμα.»



Πηγή: O’Brien C. “My family: ‘My sister took year out of
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα