Νέα

Ένα ζευγάρι από τις ΗΠΑ «παγιδεύτηκε» στο Μεξικό μετά την αλλαγή του νόμου για την παρένθετη μητρότητα
Δημοσιεύθηκε στις: 17/05/2015

Σε ένα ζευγάρι από τις ΗΠΑ δε χορηγήθηκε ληξιαρχική πράξη γέννησης για το νεογέννητο γιο τους στο Μεξικό ύστερα από την ξαφνική αλλαγή του νόμου.

Οι Haseeb and Christy Amireh, από την Καλιφόρνια, σύνηψαν μια συμφωνία παρένθετης μητρότητας στη Μεξικάνικη πολιτεία Tabasco, όπου η πρακτική είναι περισσότερο δυνατή οικονομικά και η νομοθεσία επιτρέπει και ρυθμίζει την παρένθετη μητρότητα. Ωστόσο, το ζευγάρι υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν ληξιαρχική πράξη γέννησης για το γιο τους Grayson, ο οποίος γεννήθηκε τον προηγούμενο μήνα και χωρίς την οποία το παιδί δεν μπορεί να αποκτήσει διαβατήριο για να γυρίσει στις ΗΠΑ.

Το ABC και του CBS News ανέφεραν ότι ο κυβερνήτης της πολιτείας του Tabasco έχει σταματήσει την έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης για τις οικογένειες που χρησιμοποιούν παρένθετη μητρότητα- αν και δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από το γραφείο του κυβερνήτη στο Tabasco, σημειώνει το ABC.

Η Stephanie Caballero, από το Νομικό Κέντρο Παρένθετης Μητρότητας της βόρειας Καλιφόρνια, ανέφερε στο CBS News ότι δεν εξεπλάγη από την κατάσταση. Εξήγησε: «Το Μεξικό δεν έχει τα κατάλληλα συστήματα (όπως έχουν οι ΗΠΑ). Αν λένε ότι ο νόμος τους είναι νόμος, μπορεί να είναι μπορεί και να μην είναι». Σύμφωνα με τον κύριο Amireh, υπάρχουν ακόμη υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας που δέχονται νέες αιτήσεις από ζευγάρια όπως αυτοί και γι’ αυτό το ζευγάρι το δημοσιοποίησε.

Ο νόμος της πολιτείας του Tabasco για την παρένθετη μητρότητα ψηφίστηκε από έναν προηγούμενο κυβερνήτη της πολιτείας που επιτρέπει την κοινωνική μητέρα να γίνει νομικός γονέας στις περιπτώσεις όπου η παρένθετη μητέρα ή η «υποκατάστατη μητέρα» δεν είναι η βιολογική μητέρα. Η Daily Mail επισημαίνει ότι «οι Amirehs δεν εξειδικεύουν στη συνέντευξη αν ο γιος τους γεννήθηκε μέσω της παραδοσιακής παρένθετης μητρότητας (όπου η κυοφόρος χρησιμοποιεί τα δικά της ωάρια) ή της παρένθετης μητέρας που κυοφορεί (όπου χρησιμοποιούνται τα ωάρια της κοινωνικής μητέρας ή δότριας)».

Το ζευγάρι συνεργάζεται με ένα δικηγόρο στο Μεξικό και βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μια βουλευτής η Zoe Lofgren ανέφερε στο ABC News: «Εργαζόμαστε απευθείας με ανώτερα διοικητικά στελέχη για ζητήσουν από το Υπουργείο Εξωτερικό να ενεργήσουν ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο του νόμου να επιλύσουν το αίτημά τους όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

«Θα συνεχίσω να παρακολουθώ από κοντά την κατάσταση και να συνεργάζομαι με τη διοίκηση για να εξασφαλίσω ότι η οικογένεια έχει την απαιτούμενη ενημέρωση προκειμένου να θεμελιώσουν τόσο τη βιολογική σχέση με το γιο τους όσο και τη νομική επιμέλειά του».

Η κυρία Amireh ανέφερε στο CBS News, «Απλά θέλουμε να γυρίσουμε πίσω». 



Πηγή: BioNews
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα