Νέα

Ο Υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας για τις νέες ρυθμίσεις και το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας
Δημοσιεύθηκε στις: 11/04/2015

Η εμπορική παρένθετη μητρότητα θα απαγορευθεί στην Ιρλανδία και οι γονείς που επιλέγουν να εξετάσουν τέτοιες υπηρεσίες στο εξωτερικό θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Leo Varadkar.

Μιλώντας στο πρόγραμμα ‘Morning Monday’ του RTE Radio One νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι κύρια προτεραιότητά του ενόψει της νέας νομοθεσίας είναι να βοηθήσει στη διασφάλιση των γονιών της Ιρλανδίας στην πρόσβαση σε σωστά ρυθμισμένες υπηρεσίες υπογονιμότητας, καθώς και ότι η ευημερία των παιδιών είναι υψίστης σημασίας.

Ο κύριος Varadkar αακοίνωσε ότι το υπουργείο του έχει δημοσιεύσει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου σχετικά με θεραπείες υπογονιμότητας, το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας και της αδειοδότησης της έρευνας βλαστικών κυττάρων.

Τα βασικά προσχέδια του νομοσχεδίου θα μπουν σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης προτού τεθούν στην επιτροπή υγείας του Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Jerry Buttimer TD. Το ζήτημα «αξίζει μια σωστή και εκτεταμένη συζήτηση», είπε ο κύριος Varadkar, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η νομοθεσία να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις Γενικές Εκλογές του 2016.

Μιλώντας σε μια συνέντευξη με τον εκφωνητή Cathal MacCoille, ο κύριος Varadkar συμφώνησε ότι το θέμα θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί μια δεκαετία πριν αλλά «ίσως υπήρχε ο φόβος ότι θα εγείρει ορισμένα περίπλοκα και ηθικά ζητήματα». «Αλλά δεν είμαι φοβισμένος, έτσι θα προχωρήσουμε και θα το καταφέρουμε», δήλωσε.

Ο κύριος Varadkar είπε επίσης ότι ήθελε να «διασφαλίσει ότι οι διαδικασίες είναι ασφαλείς» και ότι «η ιατρική τεχνολογία και οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν πάει πέραν της νομοθεσίας σε αυτόν τον τομέα.». «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι προστατεύονται, ότι η ευημερία των παιδιών είναι υψίστης σημασίας και ότι αυτές οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στους ανθρώπους αλλά είναι σωστά ρυθμισμένες και ασφαλείς.»

 «Η ισχύουσα νομοθεσία είναι πως η μητέρα που γεννά το παιδί είναι η νόμιμη μητέρα.»«Αυτό δε θα αλλάξει. Αλλά αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει τη μεταβολή της συγγένειας εάν οι ενήλικοι που εμπλέκονται συμφωνούν ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί,» πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή η μητέρα που γεννά είναι η μητέρα και στη συνέχεια οι γενετικοί γονείς πρέπει να υιοθετήσουν το δικό τους παιδί. Αυτό που θα κάνουμε είναι να θεσπίσουμε έναν νέο νομικό μηχανισμό που δε θα απαιτεί από αυτούς να υιοθετήσουν το δικό τους παιδί. Εάν υπάρξει συμφωνία, ιδιαίτερα συμφωνία για την παρένθετη ότι η συγγένεια μεταβάλλεται, τότε αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται να περάσει από μια διαδικασία υιοθεσίας. Θα είναι μια πολύ απλή διαδικασία στο δικαστήριο,» δήλωσε.

«Αλλά οι βασικές αρχές σε όλη αυτή τη νομοθεσία είναι ότι, καταρχάς, η ευημερία του παιδιού θα πρέπει να έρχεται πρώτη και εκείνοι που θέλουν να επωφεληθούν από την παρένθετη μητρότητα θα πρέπει να είναι κατάλληλοι για γονείς. Η συναίνεση θα απαιτείται σε όλα τα στάδια ώστε η παρένθετη μητέρα να είναι σε θέση να ανακαλέσει τη συγκατάθεσή της σε όλα τα στάδια μέχρι το σημείο της μεταφοράς της συγγένειας και αφού γεννηθεί το παιδί, θα είναι σε θέση να το κρατήσουν».

Τόνισε επίσης ότι η εμπορική παρένθετη μητρότητα θα απαγορευθεί στην Ιρλανδία.«Δε θα υπάρξει εμπορική παρένθετη μητρότητα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες έτσι θα είναι μόνο σε αλτρουιστική βάση και θα είναι χωρίς διακρίσεις, δε θα κάνει διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων με βάση την κατάσταση της σχέσης τους ή το φύλο τους ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.» Όπου πραγματοποιείται «αλτρουιστική» παρένθετη μητρότητα, το όνομα της μητέρας που γεννά θα εμφανίζεται αρχικά στο πιστοποιητικό γέννησης, σύμφωνα με την προτεινόμενη νέα νομοθεσία. Η μεταβίβαση της μητρότητας, που συμφωνείται ανάμεσα σε όλα τα μέρη, θα επιτρέψει να επανεκδοθεί το πιστοποιητικό γέννησης στο όνομα των γενετικών γονέων.

Σχετικά με την εμπορική παρένθετη μητρότητα, ο κύριος Varadkar είπε ότι θα είναι παράνομη. «Θα είναι ένα αδίκημα και θα υπάρξουν κυρώσεις σχετικά με αυτήν,» προειδοποίησε ο υπουργός.

Εάν Ιρλανδοί γονείς επωφεληθούν από εμπορική παρένθετη μητρότητα στο εξωτερικό, ο κύριος Varadkar εξήγησε ότι το παιδί δύο Ιρλανδών γενετικών γονέων θα έχει το δικαίωμα να έχει Ιρλανδική υπηκοότητα. Το γεγονός ότι οι γονείς του χρησιμοποίησαν εμπορική παρένθετη μητρότητα σε άλλη χώρα «δεν είναι υπαιτιότητα του παιδιού». Ο κύριος Varadkar δήωσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, θα «διευκολύνει τη μεταφορά της συγγένειας των παιδιών που γεννήθηκαν με παρένθετη μητρότητα στο εξωτερικό» αλλά θα υπάρχουν κυρώσεις γι’αυτήν.

Ο κύριος Varadkar δήλωσε ότι προς το παρόν, δεν υπήρχε τίποτα να σταματήσει την εμπορική παρένθετη μητρότητα στην Ιρλανδία καθώς υπήρχε «μεγάλο νομικό κενό».



Πηγή: Independent.ie, 25 February 2015
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα