Νέα

Η ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Δημοσιεύθηκε στις: 08/03/2015

Ένας νέος νόμος για τη γονεϊκότητα πρόκειται να καταστήσει την παρένθετη μητρότητα, η οποία τώρα δε ρυθμίζεται στο Μεγάλο Δουκάτο, παράνομη.

Εισήχθη από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης François Biltgen το 2013 ένα νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της γονεϊκότητας -αναγνωρίζοντας το νομικό status των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, επανεξετάζεται σήμερα από τη κυβέρνηση και το κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η πρόταση του Biltgen που ήδη καθιστά την παρένθετη μητρότητα παράνομη, άφησε πολλά ερωτήματα ανοιχτά.

Μιλώντας στην καθημερινή εφημερίδα «Journal», η Viviane Loschetter της “déi Gréng” ανέφερε ότι το νομικό πλαίσιο πρέπει να αφορά τα παιδιά που γεννιούνται από παρένθετες μητέρες εκτός της χώρας.

Η Loschetter προεδρεύει της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του νομοσχεδίου. Βουλευτής είπε ότι ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ελήφθησαν υπόψη και τα δικαιώματα των παιδιών.

Στη Γαλλία, η απόφαση άρνησης την νομικής αναγνώρισης σε παιδιά που γεννήθηκαν από παρένθετη μητέρα ως παιδιά των βιολογικών τους γονιών, επικρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από την άλλη πλευρά, το ο ΔΕΚ αποφάνθηκε το 2014 ότι οι παρένθετες μητέρες, στα κράτη μέλη όπου αυτό επιτρέπεται, δεν έχουν δικαίωμα σε άδεια μητρότητας ή υιοθεσίας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Félix Braz εν τω μεταξύ ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι γονείς που παίρνουν ένα παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, δε θα πρέπει να πρέπει να είναι άμοιροι ευθυνών.

 “Αυτά (τα παιδιά) δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, διότι τα παιδιά είναι παιδιά και χρειάζεται να είναι 100% ίσα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν,” ανέφερε ο  Braz. “Από την άλλη πλευρά πρέπει να προσέξουμε να μη το κάνουμε υπερβολικά εύκολο για τους γονείς να κάνουν κάτι το οποίο είναι απαγορευμένο εδώ”.

Η μεταρρύθμιση της γονεϊκότητας αγγίζει επίσης και άλλα ζητήματα, όπως την ανωνυμία στη γέννηση, τα τεστ πατρότητας και τη τεχνητή σπερματέγχυση.



Πηγή: Luxemburger Wort
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα