Νέα

Σλοβενία: Νομιμοποιήθηκαν οι γάμοι ομοφυλόφιλων και η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια
Δημοσιεύθηκε στις: 05/03/2015

Τον γάμο των ομοφυλόφιλων και το δικαίωμά τους να υιοθετούν παιδιά ενέκρινε την Τρίτη το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας με ψήφους 51 υπέρ και 28 κατά.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε αλλαγές στον νόμο για τον γάμο και τις οικογενειακές σχέσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι τα ζευγάρια ίδιου φύλου ως προς τα δικαιώματα εξισώνονται πλήρως με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, μπορούν να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά.

Οι αλλαγές, οι οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία μετά από εξάωρη συζήτηση, επαναπροσδιορίζουν τον γάμο ως κοινότητα δύο προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο.

Η πρόταση τροποποίησης του νόμου που είχε καταθέσει η αντιπολιτευόμενη «Ενωμένη Αριστερά» ZL στηρίχθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό κεντροαριστερών κομμάτων και από το αντιπολιτευόμενο κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Άλενκα Μπράντουσεκ.

Την ανοιχτή αντίθεσή τους στις αλλαγές εξέφρασαν μόνον τα κεντροδεξιά Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) και Νέα Σλοβενία (Nsi).

Την ώρα που διεξαγόταν η συζήτηση και η ψηφοφορία έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολίτες που αντιτίθενται στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και ιδιαίτερα στην υιοθεσία παιδιών, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και θρησκευτικών κοινοτήτων, που υποστηρίζουν ότι πλήττονται τα δικαιώματα των παιδιών.

Οι βουλευτές που υποστήριξαν τις τροποποιήσεις τόνισαν ότι αποτελούν έναν απλό τρόπο για την αντιμετώπιση των συστημικών διακρίσεων.

«Θα κάνουμε ένα βήμα εμπρός για μία ανεκτική κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Σήμερα, η Σλοβενία εισέρχεται στον 21ο αιώνα», τόνισε ο βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς, Ματέι Βάτοβετς.

Οι επικριτές των αλλαγών τόνισαν ότι αποτελούν παρέμβαση στις κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις και ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων μπαίνουν πάνω από τα συμφέροντα των παιδιών.

Για τα συντηρητικά κόμματα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι δύο άνδρες δεν μπορούν να είναι καλοί πατέρες, αλλά δεν μπορούν να είναι μια καλή μητέρα», δήλωσε η βουλευτής του SDS, Γέλκα Γκόντετς.

Η Σλοβενία είχε νομιμοποιήσει μόνο τη ληξιαρχική πράξη εγγραφής των ζευγαριών του ιδίου φύλου, αλλά οι ομοφυλόφιλοι σύντροφοι δεν απολάμβαναν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Το Συνταγματικό Δικαστήριο απαίτησε να δοθεί ένα τέλος στις διακρίσεις.

«Η διαφορετικότητα πρέπει να εκληφθεί ως ένα δώρο, ένα θεμελιώδες και αναπόσπαστο τμήμα της ισότητας και όχι ως σπόρος διχόνοιας στην κοινωνία», υποστήριξε η Σιμόνα Κούστετς Λίπιτσερ, αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος του Μίρο Τσέραρ (SMC).

Η κοινωνία δεν έχει κανένα δικαίωμα να «υπαγορεύει, να περιορίζει ή να απαγορεύει ποιον να αγαπάς ... όπως ακριβώς δεν υπαγορεύει υπό ποιες προϋποθέσεις είναι επιτρεπτό να αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν κοντά μαλλιά, μακριά πόδια, ανοιχτόχρωμο δέρμα, ή πιο σκούρο», πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τον φόβο τους για το μέλλον της παραδοσιακής οικογένειας και ανέφεραν ότι θα προσπαθήσουν να προωθήσουν κατάργηση των αλλαγών με δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα είναι πιθανό, αν σε διάστημα μιας εβδομάδας συγκεντρωθούν 4.000 υπογραφές.Πηγή: ΤANEA.gr
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα