Νέα

Γυναίκα πάει σε δίκη για την αποτυχία ανίχνευσης ότι είναι φορέας γενετικής ασθένειας
Δημοσιεύθηκε στις: 23/02/2016

Μια γυναίκα στρέφεται δικαστικά κατά επαγγελματιών του τομέα της υγείας στις ΗΠΑ για την αποτυχία τους να ανιχνεύσουν ότι ήταν φορέας της κυστικής ίνωσης (CF).

Η κόρη της Kerrie Evans , έξι ετών, γεννήθηκε με μια σοβαρή μορφή κυστικής ίνωσης που απαιτεί ιατρική θεραπεία κόστους περίπου $ 300.000 το χρόνο. Η Evans διεκδικεί πάνω από $ 14 εκατομμύρια ως αποζημίωση από την κλινική  Park στο Livingston και την γυναικολογική κλινική Bozeman Ob στο Billings της Montana.

Η Evans υποστηρίζει ότι οι γιατροί θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει εξέταση αίματος για τη γενετική της κατάσταση, εφόσον και η ίδια και ο σύζυγός της είχαν εκφράσει σχετική ανησυχία. Υποστηρίζει ότι είπε στους γιατρούς ότι θα σκεφτόταν να διακόψει την κύηση, εάν βρισκόταν στο έμβρυο σοβαρή ανωμαλία.

Ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι η Evans δεν ρωτήθηκε αν είχε λάβει γενετική συμβουλευτική και ότι αντιμετώπισε δυσκολίες πρόσβασης σε αυτήν.

Ωστόσο, οι εναγόμενοι αμφισβητούν αυτή την εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας ότι το ζευγάρι εξέφρασε ανησυχίες μόνο για το σύνδρομο Down. Εκπροσωπώντας τον έναν γιατρό που εμπλέκεται, η Lisa Speare είπε ότι η κυστική ίνωση και άλλες παθήσεις συζητήθηκαν μόνο επειδή η Evans δεν είχε λάβει γενετική συμβουλευτική, όχι επειδή ήταν συγκεκριμένο αίτημα του ζευγαριού.

Ένα Δικαστήριο ενόρκων στη Montana ακούει τώρα τα επιχειρήματα σχετικά με την υπόθεση και θα πρέπει να διασαφηνίσει τι συζητήθηκε.

Η Great Falls Tribune αναφέρει ότι και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν γίνει παρόμοιες αγωγές πρόσφατα, με ένα εφετείο στην πολιτεία της Ουάσινγκτον να επιδικάζει αποζημίωση στους γονείς ενός παιδιού που γεννήθηκε με γενετική πάθηση για την οποία είχε ζητηθεί συγκεκριμένη εξέταση.

Στο Όρεγκον, οι γονείς ενός παιδιού που γεννήθηκε με μυϊκή δυστροφία  υποστηρίζουν ότι δεν θα είχε συλληφθεί, εάν είχε διαγνωστεί με την πάθηση νωρίτερα, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν με την υπόθεσή τους.

Εν τω μεταξύ, ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός έλαβε χώρα σε μια αυστραλιανή υπόθεση που αφορά αποτυχία να ανιχνευτεί το σύνδρομο Fragile Χ. Η ακρόαση για περαιτέρω οδηγίες έχει οριστεί για αργότερα αυτό το μήνα.

Η Leighee Eastbury στάφηκε δικαστικά κατά της Genea Genetics, πρώην Sydney IVF, για την αποτυχία να ανιχνεύσει ότι η ίδια ήταν φορέας γενετικής μετάλλαξης κατά τη διάρκεια των τεστ πριν την εγκυμοσύνη, αφού οι γιοι της γεννήθηκαν με την κληρονομική πάθηση (βλ. BioNews 830).

Το 2009, μια γυναίκα από την Σκωτία στράφηκε δικαστικά κατά του Lothian Health Board μετά από εξέταση γιαν κυστική ίνωση, η οποία παρήγαγε ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, το οποίο θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί κατά τους ισχυρισμούς της. (βλέπε BioNews 515).



Πηγή: Bionews 838 Antony Blackburn-Starza
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα