Νέα

Ο στρατός των ΗΠΑ παρέχει κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος σε μέλη της υπηρεσίας
Δημοσιεύθηκε στις: 23/02/2016

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θα προσφέρεται να καλύψει τα έξοδα για την κατάψυξη σπέρματος ή ωαρίων των ενεργών μελών της υπηρεσίας σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα στρατεύματα.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Ashton Carter σε ομιλία του στο Πεντάγωνο, το οποίο είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον κόσμο. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα θα τρέξει πρώτα για δύο χρόνια πριν η πολιτική γίνει μόνιμη.

«Η επένδυση αυτή θα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία για τα στρατεύματά μας που θέλουν να ξεκινήσουν μια οικογένεια, αλλά θεωρούν ότι είναι δύσκολο λόγω της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Θέλουμε να τους κρατήσουμε στο στράτευμά μας», είπε ο κ Κάρτερ.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος με στόχο τη βελτίωση του ποσοστού παραμονής γυναικείου προσωπικού στο στρατό των ΗΠΑ, που έχει 30 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αποχωρήσει από την υπηρεσία μετά από δέκα χρόνια. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεγαλύτερη άδεια μητρότητας, βελτίωση της φροντίδας των παιδιών και εισαγωγή δωματίων γαλουχίας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Ειδικά για τις γυναίκες που είναι αξιωματικοί βαθμού και στρατολογημένο προσωπικό, τα προνόμια αυτά αποδεικνύουν ότι κατανοούμε τις απαιτήσεις τους και ότι θέλουμε να τις βοηθήσουμε να ισορροπήσουν δουλειά και οικογένεια», είπε ο κ Κάρτερ.

Το πρόγραμμα προορίζεται επίσης να διασφαλίσει ότι οι στρατευμένοι που έχουν υποστεί βλάβες σε όργανα αναπαραγωγής τους στο πεδίο της μάχης, θα εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να κάνουν παιδιά.

Μετά από παρόμοιες πρωτοβουλίες από εταιρείες όπως το Facebook και η Apple  το πιλοτικό πρόγραμμα του Πενταγώνου θα καλύψει το κόστος της κατάψυξης σπέρματος ή ωαρίων, το οποίο μπορεί να είναι πάνω από $ 10.000 (£ 6.900).

«Όπως πολλές οικογένειες γνωρίζουν πολύ καλά, αυτές οι θεραπείες είναι πολύ ακριβές και συχνά απαιτούν πολλές προσπάθειες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην εφημερίδα New York Times. «Εκτός από τις ορμονικές θεραπείες και την κατάψυξη ωαρίων και σπέρματος, θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε τρόπους να παράσχουμε πρόσθετη στήριξη για αυτούς τους τύπους των θεραπειών στο μέλλον.»

Ωστόσο, μερικοί σχολιαστές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας  κατάψυξης ωαρίων, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να συνδυάσουν τη δουλειά με την οικογένεια. Το TIME ρωτά επίσης αν η επιλογή θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα προαπαιτούμενο για τη στρατιωτική υπηρεσία, ειδικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, και αν θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις γυναίκες να αναβάλουν την αναπαραγωγή τους ακολουθώντας μια επικίνδυνη διαδικασία.

Τα ποσοστά επιτυχίας για τη σύλληψη με κατεψυγμένα ωάρια είναι χαμηλά και η τεχνική είναι σχετικά νέα, τα δεδομένα είναι περιορισμένα. Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, η ​​χρήση κατεψυγμένων ωαρίων είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 580 εμβρύων που μεταφέρθηκαν σε γυναίκες σε περίπου 160 κύκλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου 20 γεννήσεις, αν και αποδείχθηκε ότι νέες τεχνικές κατάψυξης βελτιώνουν τη διαδικασία απόψυξης και, ως εκ τούτου, τα ποσοστά επιτυχίας. Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής αφαίρεσε τον όρο «πειραματικό» από τον τίτλο της υαλοποίησης μόλις το 2012.

Η αποθήκευση γαμετών εγείρει επίσης ερωτήματα γύρω από τη μελλοντική χρήση και τον έλεγχό τους. Ο Arthur Caplan, καθηγητής βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε στην εφημερίδα New York Times, ότι η κρυοσυντήρηση των γαμετών «δεν είναι όπως το πάγωμα του κοτόπουλου για δείπνο».

«Τι θα συμβεί αν πεθάνεις, η γυναίκα σου μπορεί να το χρησιμοποιήσει; Και τι θα γίνει αν η μητέρα σου θέλει εγγόνια και η σύζυγός σας όχι, αυτό σημαίνει ότι το σπέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παρένθετη μητέρα; Και τι θα συμβεί αν η εταιρεία που φυλάσσει το σπέρμα ή τα ωάριά σας χρεοκοπήσει; », είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο θα πρέπει να ενημερώνει τους υπαλλήλους του ότι η κατάψυξη ωαρίων δεν είναι πάντα επιτυχής και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.​



Πηγή: Bionews 838 Dr Linda Wijlaars
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα