Νέα

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν άδεια να τροποποιήσουν το ανθρώπινο γονιδίωμα σε ανθρώπινα έρευνα για ερευνητικούς λόγους
Δημοσιεύθηκε στις: 06/02/2016

Την 1η Φεβρουαρίου 2016, η Αρχή για την Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και την Εμβρυολογία του Ηνωμένου Βασιλείου (HFEA) ενέκρινε το αίτημα της αναπτυξιακής βιολόγου Kathy Niakan από το Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου να χρησιμοποιήσει σε υγιή ανθρώπινα γονιμοποιημένα ωάρια την μέθοδο τροποποίησης του γονιδιώματος CRISPR–Cas9. Η ομάδα της Niakan εστιάζει στην πρώιμη ανάπτυξη και σκοπεύει να τροποποιήσει τα γονίδια που είναι ενεργά στις πολύ πρώτες μέρες μετά τη γονιμοποίηση. Οι ερευνητές θα σταματήσουν τα πειράματα μετά από επτά ημέρες, και κατόπιν τα γονιμοποιημένα ωάρια θα καταστραφούν. Οι γονιδιακές τροποποιήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές στην ανάπτυξη θεραπειών υπογονιμότητας, αλλά δεν αποτελέσουν οι ίδιες τη βάση κάποιας θεραπείας. Η προσέγγιση αυτή αποτελεί την πρώτη παγκόσμια έγκριση έρευνας τέτοιου είδους από μια εθνική κανονιστική αρχή.

Η ομάδα της Niakan ήδη έχει λάβει αδειοδότηση από την HFEA προκειμένου να διεξάγει έρευνα επί υγιών ανθρωπίνων γονιμοποιημένων ωαρίων δωρισμένων από ασθενείς. Αλλά τον περασμένο Σεπτέμβρη, η ομάδα ανακοίνωσε ότι είχε υποβάλει αίτηση προκειμένου να διεξάγει γονιδιακές τροποποιήσεις επί αυτών των γονιμοποιημένων ωαρίων – πέντε μήνες αφού ερευνητές στην Κίνα ανέφεραν ότι είχαν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο CRISPR–Cas9 προκειμένου να τροποποιήσουν το γονιδίωμα μη βιώσιμων ανθρωπίνων γονιμοποιημένων ωαρίων, κάτι που ξεκίνησε συζητήσεις για το πώς ή το αν θα έπρεπε να τεθούν όρια στην τροποποίηση του γονιδιώματος γονιμοποιημένων ωαρίων.

Σε μια συνέντευξη τύπου τον περασμένο μήνα, η Niakan δήλωσε ότι η ομάδα της θα μπορούσε να ξεκινήσει πειράματα εντός «μηνών» από την έγκριση της αιτήσεώς της από την HFEA. Η ομάδα της σκοπεύει να ολοκληρώσει τα πειράματά της σε δοκιμαστικό σωλήνα εντός μιας εβδομάδας από τη γονιμοποίηση, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο θα φτάνει στο αναπτυξιακό στάδιο της βλαστοκύστης και θα περιέχει έως 256 κύτταρα.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που η HFEA ενέκρινε την αίτηση της Δρος Niakan», ανέφερε ο Διευθυντής Crick director Paul Nurse σε μια επίσημη δήλωσή του. «Η προτεινόμενη έρευνα της Δρος Niakan είναι σημαντική για να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται ένα υγιές ανθρώπινο γονιμοποιημένο ωάριο και θα επαυξήσει την κατανόησή μας ως προς τα ποσοστά επιτυχίας της ΙΥΑ με τη μελέτη των πολύ πρώιμων σταδίων της ανθρώπινης ανάπτυξης».

Μια τοπική επιτροπή βιοηθικής της έρευνας θα πρέπει τώρα να εγκρίνει την έρευνα που έχει σχεδιάσει η ομάδα της Niakan. Κατά την έγκριση της αίτησης της Niakan, η HFEA δήλωσε ότι κανένα πείραμα δε θα μπορούσε να ξεκινήσει μέχρι να χορηγηθεί η σχετική έγκριση.

Παραμένει παράνομη η τροποποίηση των γονιδίων για τη σύλληψη παιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ερευνητές ωστόσο ισχυρίζονται ότι η απόφαση να επιτραπεί η έρευνα επί της τροποποίησης γονιμοποιημένων ωαρίων θα μπορούσε να ανοίξει τη συζήτηση για την τροποποίηση του γονιδιώματος σε γονιμοποιημένα ωάρια για θεραπευτικούς σκοπούς. 



Πηγή: http://www.nature.com/
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα