Νέα

Η Σερβία ετοιμάζει νόμο για την παρένθετη μητρότητα
Δημοσιεύθηκε στις: 23/11/2014

Το πρώτο σχέδιο για το μελλοντικό Αστικό Κώδικα προβλέπει μια εισαγωγή στην παρένθετη μητρότητα στη Σερβία. Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης μεταξύ της μελλοντικής μητέρας ή πατέρα και της γυναίκας που θα κυοφορήσει και θα γεννήσει το παιδί τους. Η χρηματική αποζημίωση για τις υπηρεσίες της δεν προβλέπεται, ανέφερε το RTS.

Η δυνατότητα για παρένθετη μητρότητα είναι πολυαναμενόμενη και τα νέα χαιρετήστηκαν από περίπου 300.000 ζευγάρια στη Σερβία που δεν μπορούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο.

Η Angelina Radulovic από το Σύλλογο “Parent” ανέφερε ότι δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών λαμβάνουν θεραπεία για στειρότητα, όλες οι δυνατότητες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να γίνουν γονείς αποτελούν σίγουρα καλά νέα.

Η Olga Cvejic Jancic από την Επιτροπή για τον Αστικό Κώδικα, ανέφερε ότι αυτή η μέθοδος γέννησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως μέθοδος για τη θεραπεία της στειρότητας ή όταν λόγω σοβαρών ιατρικών θεμάτων δε συνίσταται να συλλάβουν με φυσικό τρόπο ή μέσω άλλων μορφών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έτσι ώστε να αποφευχθει η μετάδοση κληρονομικών ασθενειών στο παιδί.

 « Αναμένεται ότι στη περίπτωση της παρένθετης μητρότητας, θα χρησιμποιούνται αναπαραγωγικά κύτταρα από τουλάχιστον έναν από αυτούς που επιδιώκουν να γίνουν γονείς ως εκ τούτου αυτός ή αυτή θα είναι ο γενετικός γονέας του παιδιού» ανέφερε η Jancic.

Η συμφωνία για την παρένθετη μητρότητα είναι μεταξύ της γυναίκας που θα κυοφορήσει το παιδί και του παντρεμένου ζευγαριού ή εκείνων που συμβιώνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοια συμφωνία είναι πιθανή και για μοναχικά άτομα χωρίς σύντροφο.

Η συμφωνία δεν μπορεί να συναφθεί μεταξύ κοντικών και μακρινών συγγενών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα καθοριστούν μέσω της δημόσια διαβούλευσης.

 Η Slavica Djukic Dejanovic, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Υγεία και την Οικογένεια στο Σερβικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η θέσπιση κανόνων ικανότητας και δεοντολογίας γύρω από αυτή τη δυνατότητα για τους πολίτες.

Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι η παρένθετη μητρότητα στη Σερβία απαγορεύεται και τιμωρείται με φυλάκιση από τρία μέχρι δέκα χρόνια και ότι η Διεύθυνση της Βιοηθικής στο Υπουργείο Υγείας δεν έχει γνωμοδοτήσει ούτε έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναφορικά με την αναγνώριση της παρένθετης μητρότητας.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αντιτίθεται ισχυρά στην πιθανότητα της παρένθετης μητρότητας. Χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις, καθώς η επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας ήταν ισχυρή, ωστόσο η παρένθετη μητρότητα έχει γίνει πλέον διαθέσιμη στους πολίτες τους.



Πηγή: InSerbia News
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα