Νέα

Χωρίς άδεια οι 67 Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας!
Δημοσιεύθηκε στις: 23/10/2014

Χιλιάδες ζευγάρια υποβάλλονται ετησίως σε εξωσωματικές, χωρίς να υπάρχει σαφές πλαίσιο και έλεγχος - Επαναδραστηριοποιείται τώρα η Εθνική Αρχή για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Δεκάδες Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής λειτουργούν επί σειρά ετών στη χώρα μας χωρίς ουδέποτε να έχουν ελεγχθεί ούτε και λάβει την αναγκαία άδεια για τη ίδρυσή τους! Θεωρητικά υπήρχε καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, η Εθνική Αρχή για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΕΑΙΥΑ), ωστόσο η διάλυσή της πριν από δύο χρόνια επιβεβαίωσε τα μέλη της που μιλούσαν για συνεχή απαξίωση και παραγκωνισμό από την πολιτεία που «δεν μας επιτρέπουν να ασκήσουμε τις αρμοδιότητές μας και το έργο μας».

Η επιτακτική ανάγκη του ελέγχου και της αδειοδότησης των Μονάδων αυτών μέσα στις οποίες υποβάλλονται κάθε χρόνο χιλιάδες ζευγάρια σε θεραπείες για τη γονιμότητα και την απόκτηση παιδιού, τέθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη από την Εθνική Αρχή για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΕΑΙΥΑ)

«Οι 67 Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που λειτουργούν στην Ελλάδα σήμερα, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθούν και να αδειοδοτηθούν με κριτήρια που περιγράφονται στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της επαναδραστηριοποίησης της Αρχής, καθώς θα παρέχει εχέγγυα αξιοπιστίας στα υπογόνιμα ζευγάρια και θα ενισχύσει την ευγενή άμιλλα των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής, καθηγητής Μαιευτικής, κ. Αριστείδης Αντσακλής. Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί ειδικό λογισμικό που θα διασυνδέει ηλεκτρονικά την Αρχή με όλες τις Μονάδες προκειμένου να αναφέρονται, σε πραγματικό χρόνο, οι θεραπευτικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται στα ενδιαφερόμενα ζευγάρια. «Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει ιχνηλασιμότητα του βιολογικού υλικού καθώς και πρόληψη ενδεχόμενων ανεπιθύμητων συμβάντων, όπως ορίζουν οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες» εξήγησε ο ειδικός.


Αρχείο υπογόνιμων ζευγαριών.

Στις προτεραιότητες της Αρχής για το 2014 περιλαμβάνεται η πλήρης καταγραφή και αξιολόγηση των 15.000 κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, που εκτιμάται ότι πραγματοποιούνται ετησίως στην Ελλάδα.

Σκοπός της καταγραφής είναι πρωτίστως η προστασία και η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών που αναζητούν υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας των διαφόρων Μονάδων.

Θεμελιώδους σημασίας θεωρείται η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της Αρχής, ως προς την οριοθέτηση του μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων γονιμοποιημένων ωαρίων σε ομάδες υποβοηθούμενων προσώπων, ανάλογα με την ηλικία και τις ιατρικές ενδείξεις. Σκοπός της οριοθέτησης είναι ο περιορισμός των πολύδυμων κυήσεων, οι οποίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τα νεογνά, όσο και για τις μητέρες.

Ο περιορισμός των κυήσεων υψηλού κινδύνου αποτελεί μια πρακτική, η οποία εφαρμόζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία στη πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών. Στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε πρόσφατα με το Ν.2589/2014.



Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα