Νέα

Το προεμφυτευτικό γενετικό screening (PGS) δεν αποτελεί πλέον πειραματική θεραπεία
Δημοσιεύθηκε στις: 27/01/2016

Στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2015, η Virtual Academy of Genetics οργάνωσε το πρώτο της συνέδριο, με θέμα: «Αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Προσυλληπτική, Προεμφυτευτική και Προγεννητική Γενετική Διάγνωση». Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν επιστήμονες από όλο τον κόσμο, προκειμένου να πληροφορηθούν, να συζητήσουν και να διασκεφθούν επί πολλών επίκαιρων ζητημάτων σχετικά με τη γενετική και το ρόλο των νέων τεχνολογιών στο πεδίο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η Virtual Academy of Genetics εξέδωσε μία επίσημη θέση στο ζήτημα του προεμφυτευτικού γενετικού screening, της οποίας τα σημαντικότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

  • Τα χρωμοσωμικά σφάλματα (ανευπλοϊδίες) στα έμβρυα αποτελούν σημαντικό λόγο αποτυχίας της ΙΥΑ, αποβολής, γυναικολογικών επιπλοκών, γεννήσεις νεκρών παιδιών, υπογονιμότητας και μπορεί να οδηγήσουν στη γέννηση ασθενών παιδιών.
  • Η ακριβής τεχνολογία για την ανίχνευση χρωμοσωμικά ομαλών (ευπλοϊδικών) εμβρύων είναι πλέον διαθέσιμη, δεν θα έπρεπε πλέον να θεωρείται «πειραματική» και θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη στην καθημερινή πρακτική, όπου αυτό είναι δυνατό.  
  • Το PGS μπορεί να μειώσει τον χρόνο του φυσιολογικού τοκετού με την επιλογή μόνο ευπλοϊδικών εμβρύων, καθώς και τη συχνότητα αποβολών.
  • Η μεταφορά μεμονωμένων ευπλοϊδικών εμβρύων δίνει την μέγιστη δυνατότητα γέννησης ζωντανού παιδιού, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο πολύδυμης κύησης.
  • Η αποφυγή μεταφοράς ανευπλοϊδικών εμβρύων αποτελεί ορθή ιατρική πρακτική.
  • Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να μην διαθέτουν ευπλοϊδικά έμβρυα και άρα να είναι αδύνατη η μεταφορά – πολλοί εξ αυτών ωστόσο προτιμούν να το γνωρίζουν σε εκείνο το στάδιο και να ετοιμάζονται για επόμενο κύκλο θεραπείας ή να μην προχωρούν καθόλου, αντί να διακινδυνεύσουν μια αποτυχία ή μια πιθανή αποβολή ή τη γέννηση ενός ασθενούς παιδιού.

Η Virtual Academy of Genetics τόνισε ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι το PGS προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ΙΥΑ (θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι κύκλοι ΙΥΑ φέρουν σημαντικό κίνδυνο ανευπλοϊδιών, σε ποσοστό κατά μέσο όρο 30% περίπου στις νέες ασθενείς και στις δωρήτριες ωαρίων, και σε ποσοστό 90% σε γυναίκες ηλικίας γύρω στα 40). Με τη χρήση του PGS για τον έλεγχο της χρωμοσωμικής κατάστασης του εμβρύου, η πιθανότητα ανώφελης κρυοσυντήρησης και η μεταφορά ανευπλοϊδικών εμβρύων που θα οδηγήσουν στην αποτυχία της ΙΥΑ ή στον κίνδυνο ανώμαλης γέννησης ελαχιστοποιούνται. Επιπλέον η χρήση τέτοιου είδους τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει στην υψηλή πιθανότητα γέννησης ζωντανού παιδιού με τη μεταφορά ενός μόνο ευπλοϊδικού εμβρύου και οι μελέτες καταδεικνύουν ότι οι μονήρεις κυήσεις οδηγούν σε ένα βελτιωμένο γυναικολογικό και νεογνολογικό αποτέλεσμα. Το  PGS δεν θα έπρεπε πλέον να θεωρείται πειραματική διαδικασία και θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της ενημέρωσης κάθε ασθενούς πριν την υποβολή σε μεθόδους ΙΥΑ. Τόνισε ωστόσο ότι η θέση που εξέφρασε αποτελεί τμήμα της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης, καθώς και ότι κατανοεί και εκτιμά ότι σε πολλές κοινωνίες η χρήση του PGS δεν είναι ούτε επιτρεπτή ούτε διαθέσιμη. Πηγή: http://www.ivf-worldwide.com/cogen/general/cogen-s
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα