Νέα

Η παρένθετη μητρότητα έρχεται στο Βιετνάμ
Δημοσιεύθηκε στις: 27/01/2016

Καθώς η Ταϋλάνδη κλείνει τις πόρτες της στην εμπορική παρένθετη μητρότητα, μια άλλη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει αρχίσει δειλά να χρησιμοποιεί την παρένθετη μητρότητα για ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά.

Νωρίτερα τον προηγούμενο χρόνο το Βιετνάμ τροποποίησε τη νομοθεσία για το γάμο και την οικογένεια για να επιτραπεί η αλτρουιστική παρένθετη πατρότητα. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα ζευγάρια δεν θα πρέπει να έχουν ακόμη παιδί και πρέπει να αποδείξουν ότι αδυνατούν να συλλάβουν ακόμη και με μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης. 

Τρία νοσοκομεία στο Βιετνάμ τώρα προσφέρουν τη διαδικασία και υπήρχαν πάνω από 100 αιτήσεις από ζευγάρια που αναζητούν μια λύση παρένθετης μητρότητας. Το πρώτο παιδί της χώρας μέσω παρένθετης μητέρας γεννήθηκε την Παρασκευή σε ένα μαιευτήριο στο Ανόι.

Τα ζευγάρια που επιλέγονται για τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένα αναφορικά με τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα παιδί. Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στην τρέχουσα ζήτηση.

Κάποιοι γιατροί παραμένουν επιφυλακτικοί. Η δρ. Hoang Thi Diem Tuyet, επικεφαλής του τμήματος για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να κυοφορήσουν παιδί στο Νοσοκομείο Tu Du στο HCM City, φοβάται ότι η διαδικασία μπορεί να εμπορευματοποιηθεί. «Η παρένθετη μητρότητα είναι ένα δίκοπο μαχαίρι – από τη μία πλευρά βοηθάει τις γυναίκες να απολαύσουν το νόμιμο δικαίωμά τους να γίνουν μητέρες, ενώ από την άλλη μπορεί να τις βλάψει αν χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς».

Xavier Symons



Πηγή: BioEdge
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα