Νέα

Πλαίσιο κανόνων για τις μονάδες τεχνητής γονιμοποίησης
Δημοσιεύθηκε στις: 06/01/2016

Τάξη και κανόνες στο καθεστώς λειτουργίας των μονάδων τεχνητής γονιμοποίησης βάζει η πολιτεία με υπερδεκαετή καθυστέρηση, προκειμένου να προστατευθούν η δημόσια υγεία και οι χιλιάδες πολίτες που καταφεύγουν ετησίως (πάνω από 15.000 ζευγάρια) σε εξωσωματική γονιμοποίηση για να αποκτήσουν παιδιά.

Aλέξανδρος Αυλωνίτης

Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε «πράσινο φως» στην προώθηση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ), και ένα ειδικό καθεστώς αδειοδότησης αλλά και τακτικών ελέγχων των ΜΙΥΑ από την Εθνική Αρχή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ).

Παρά τη σχετική πρόβλεψη του ν. 3305/05, επί 10ετία εκκρεμούσε το ΠΔ που θα καθόριζε όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας με συνέπεια να μην έχουν ελεγχθεί διεξοδικά ούτε αδειοδοτηθεί περίπου 70 τέτοιες μονάδες που λειτουργούν χρόνια στη χώρα μας, αφού και η ΕΑΙΥΑ είχε εξαναγκαστεί να διαλυθεί προ 3ετίας (λόγω της απαξίωσης της από την πολιτεία) και επαναδραστηριοποιήθηκε πρόσφατα.


Το σχέδιο ΠΔ προβλέπει σειρά τεχνικών προδιαγραφών, προσόντων και όρων λειτουργίας των ΜΙΥΑ, αναγκαίων για την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για την υγεία των ιατρικά υποβοηθούμενων γυναικών και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην εξωσωματική.

Νόμιμο το ΠΔ
Το ΣτΕ έκρινε καταρχήν νόμιμο το σχέδιο ΠΔ, γιατί με την οργάνωση και στελέχωση των ΜΙΥΑ θεσπίζεται πρόσφορο και επαρκές νομοθετικό σύστημα ελέγχου των ΜΙΥΑ (δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα) στο πλαίσιο της συνταγματικής επιταγής προς το κράτος να παίρνει μέτρα προστασίας της υγείας των πολιτών.

Ωστόσο, το ΣτΕ επέβαλε διορθώσεις, κρίνοντας οριακά νόμιμη (με 1 ψήφο διαφορά) μεταβατική διάταξη που επιτρέπει σε εργαστήρια τα οποία δεν πληρούν τις νέες τεχνικές προδιαγραφές (αλλά διαθέτουν χώρους και εξοπλισμό για την ορθή λειτουργία τους) να αδειοδοτούνται από την ΕΑΙΥΑ, ανάλογα με τον φάκελό τους. Η πλειοψηφία του ΣτΕ έκρινε (154/15) νόμιμη τη ρύθμιση, εφόσον προστεθεί διάταξη που θα υποχρεώνει να βεβαιώνεται με «αναλυτική και τεκμηριωμένη κρίση της ΕΑΙΥΑ» η επάρκεια των εργαστηρίων αυτών να εξασφαλίσουν την ορθή λειτουργία, κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Αντίθετα, η μειοψηφία έκρινε ότι δεν δικαιολογείται καμία εξαίρεση από τις νέες προδιαγραφές.

Το σχέδιο ΠΔ προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ΜΙΥΑ με τη μορφή ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και από φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, με δυνατότητα προέλευσης και από κράτη εκτός ΕΕ. Παράλληλα καθορίζει την ελάχιστη στελέχωση των ΜΙΥΑ, προσόντα και ειδικότητες των απασχολουμένων (ιατρών, εργαστηριακού - νοσηλευτικού προσωπικού), απαγορεύοντας την εργασία σε ποινικά ή πειθαρχικά καταδικασθέντες για σχετικά αδικήματα και επιβάλλοντας πρόσθετο προσωπικό (ανά 150 κύκλους εξωσωματικής) για να αποφεύγονται τυχόν σφάλματα λόγω καταπόνησης. Στις ιδιωτικές ΜΙΥΑ επιβάλλεται διασύνδεση με νοσοκομείο ή κλινική (με τμήμα μαιευτικής) σε απόσταση έως 15 χλμ. για να αντιμετωπίζονται τυχόν επιπλοκές.

Διετής πείρα
Μεταξύ άλλων απαιτούνται τουλάχιστον 2ετής πείρα στον τομέα της εξωσωματικής από τους μαιευτήρες γυναικολόγους, επιστήμονες βιοϊατρικών επιστημών, αναισθησιολόγους, μαίες. Επίσης προσδιορίζονται αναλυτικά τα προσόντα των επιστημονικά υπεύθυνων των ΜΙΥΑ, των εργαστηρίων εμβρυολογίας, οι προδιαγραφές των χώρων και του εξοπλισμού τους, τα πρότυπα ποιότητας και οι διαδικασίες ελέγχου τους.

Προβλέπεται ακόμα μέσω ειδικού λογισμικού η διασύνδεση των αρχείων των ΜΙΥΑ με τα μητρώα της ΕΑΙΥΑ για την ιχνηλασιμότητα του βιολογικού υλικού και την πρόληψη ενδεχόμενων ανεπιθύμητων συμβάντων.

Ρυθμίζεται το καθεστώς τακτικών - έκτακτων ελέγχων των ΜΙΥΑ, με δυνατότητα «παγώματος» ή και ανάκλησης άδειας λειτουργίας, εφόσον παραβιάζονται όροι και προδιαγραφές.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης



Πηγή: ethnos.gr
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα