Νέα

Ισπανία: το Υπουργείο Δικαιοσύνης διευκολύνει την εγγραφή στο Ληξιαρχείο των τέκνων που γεννιούνται στο εξωτερικό από παρένθετη μητέρα
Δημοσιεύθηκε στις: 08/08/2014

Η πρώτη επίσημη αντίδραση στην από 26 Ιουνίου 2014 καταδίκη της Γαλλίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Υπόθεση Mennesson κατά Γαλλίας και Υπόθεση Labassée κατά Γαλλίας) για την άρνηση των γαλλικών Αρχών να εγγράφουν στο Ληξιαρχείο τα τέκνα που γεννιούνται στο εξωτερικό από παρένθετη μητέρα ήρθε από την όμορη Ισπανία.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε δημόσια να επιταχύνει τη διαδικασία τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να επιτρέπεται η εγγραφή των συγκεκριμένων τέκνων στα δημόσια μητρώα. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Alberto Ruiz-Gallardon, ανέλαβε την υποχρέωση να απευθύνει Εγκύκλιο στις προξενικές Αρχές της Ισπανίας επισημαίνοντας την υποχρέωσή τους να εγγράφουν στα ληξιαρχεία τα τέκνα που γεννιούνται στο εξωτερικό από παρένθετη μητέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais, η απόφαση αυτή ερείδεται στο κενό δικαίου και τη σοβαρή πιθανότητα ανιθαγένειας με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα τέκνα που γεννιούνται στο εξωτερικό από πατέρα ισπανό υπήκοο και παρένθετη μητέρα. Η αβεβαιότητα αυτή και η ανασφάλεια δικαίου τις οποίες φιλοδοξεί να θεραπεύσει με την επίμαχη ρύθμιση το Υπουργείο Δικαιοσύνης πηγάζουν από την απαγόρευση του Νόμου 14/2006, της 26ης Μαΐου, σχετικά με τις Τεχνικές της υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής, ο οποίος στο άρθρο 10 προβλέπει την αυτοδίκαιη ακυρότητα κάθε σύμβασης υποκατάστατης μητρότητας.

Η Γενική Διεύθυνση Μητρώων και Συμβολαιογράφων του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να διευθετήσει το εν λόγω ζήτημα, με την από 5 Οκτωβρίου 2010 Οδηγία της σχετικά με το καθεστώς εγγραφής στα μητρώα των τέκνων που γεννιούνται από υποκατάστατη μητέρα, καθορίζοντας τα κριτήρια βάσει των οποίων τα γεννηθέντα μέσω της τεχνικής αυτής τέκνα θα αποκτούσαν πρόσβαση στα ισπανικά ληξιαρχικά μητρώα.

Η ανωτέρω Οδηγία, ωστόσο, ακυρώθηκε στην πράξη από την από 6 Φεβρουαρίου 2014 αριθ. 835/2013 απόφαση του Πρώτου πολιτικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η νομοθεσία της 26ης Μαΐου 2010 σχετικά με τις Τεχνικές της υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής απαγορεύει ρητά κάθε σύμβαση υποκατάστατης μητρότητας και, ως εκ τούτου, υπαγορεύει την άρνηση εγγραφής στα μητρώα κάθε τέκνου που γεννιέται στο εξωτερικό με τη μέθοδο αυτή.

Το θολό αυτό τοπίο δεσμεύτηκε να ξεδιαλύνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το από 9 Ιουλίου 2014 Δελτίο Τύπου του, εκφράζοντας τη βούλησή του να διευθετήσει το ζήτημα όσο το δυνατό γρηγορότερα, με γνώμονα πάντα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.


Πηγή: Δελτίο Τύπου ισπανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, El
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα