Νέα

Το ανώτατο δικαστήριο του Νεπάλ διέταξε παύση των υπηρεσιών παρένθετης μητρότητας
Δημοσιεύθηκε στις: 01/09/2015

Το ανώτατο δικαστήριο του Νεπάλ διέταξε να σταματήσουν οι υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας στο έθνος των Ιμαλαϊων μέχρις ότου κρίνει για τη νομιμότητα της πρακτικής, ανέφερε ένας αξιωματούχος την Τετάρτη.

Το Νεπάλ έχει γίνει προορισμός για αλλοδαπούς που αναζητούν να αποκτήσουν παιδιά μέσω παρένθετες μητέρες. Η πρακτική είναι αμφιλεγόμενη, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι υπάρχει εκμετάλλευση της φτώχειας των γυναικών.

Αν και το Νεπάλ δε διαθέτει νόμους σχετικά με την παρένθετη μητρότητα, η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο επέτρεπε αλλοδαπές γυναίκες να χρησιμοποιούνται ως παρένθετες μητέρες στο Νεπάλ, αλλά το απαγόρευε στις ντόπιες γυναίκες.

«Δεν υπάρχει κανένας νόμος σχετικά με την παρένθετη μητρότητα …. Εγείρει πολλά συνταγματικά και νομικά ερωτήματα» ανέφερε ο Nahakul Subedi, εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Για το λόγο αυτό το Δικαστήριο εξέδωσε αυτή τη διαταγή για τις υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας εχθές …. μέχρι να διευθετηθεί η υπόθεση» ανέφερε ο Subedi στο AFP.

Η δικηγόρος Prabin Pandak, η οποία κατέθεσε την πρώτη αγωγή κατά της πρακτικής, ανέφερε στο AFP ότι η δικαστική απόφαση θα βάλει ένα τέρμα στην καταγραφή νέων περιπτώσεων.

«Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο εμπορίου, ούτε τα παιδιά», ανέφερε η Pandak.

«Οι γυναίκες του Νεπάλ δεν επιτρέπεται να γίνουν παρένθετες μητέρες αλλά παρουσιάζονται ως Ινδές και χρησιμοποιούνται για παρένθετη μητρότητα», αυτή ανέφερε.

Το Νεπάλ έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για ζευγάρια που βρίσκουν τις υπηρεσίες φθηνότερες από αυτές που προσφέρουν πρακτορεία παρένθετης μητρότητας στη δύση.

Το Ισραήλ τον Απρίλιο μετέφερε με αεροπλάνο 25 νεογέννητα που γεννήθηκαν από Ινδές παρένθετες μητέρες στην Κατμαντού μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε το Νεπάλ και σκότωσε κοντά στους 9000 ανθρώπους.



Πηγή: Yahoo News
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα