Νέα

Το ελβετικό δικαστήριο αρνείται να αναγνωρίσει την παρένθετη μητρότητα
Δημοσιεύθηκε στις: 19/08/2015

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει την παρένθετη μητρότητα. Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, που εδρεύει στη Λωζάνη, εξέτασε μία υπόθεση στην οποία δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες παρέλαβαν ένα παιδί από μια παρένθετη μητέρα που ζούσε στην Καλιφόρνια. Λίγο πριν γεννηθεί το παιδί το 2011 οι δύο άνδρες υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο άνδρες καταχωρήθηκαν ως πατέρες του παιδιού, και όταν επέστρεψαν στην Ελβετία, το καντόνι του St Gallen επικύρωση την απόφαση των ΗΠΑ. Ωστόσο, το ελβετικό γραφείο δικαιοσύνης το αρνήθηκε. Επιχειρηματολογώντας ότι το ελβετικό δίκαιο επιτρέπει μόνο τον άνδρα με γενετικό δεσμό με το παιδί να αναγνωριστεί ως πατέρας, άσκησε έφεση κατά της απόφασης αναγνώρισης της συγγένειας του ελβετικού δικαστηρίου.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο συμφώνησε, υποστηρίζοντας ότι ήταν παράνομη η εγγραφή ενός μη βιολογικού πατέρα ως πατέρα στο Ληξιαρχείο. Αυτό ήταν «σαφώς ασύμβατο» με τις ελβετικές νομικές και ηθικές αξίες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι «το παιδί πρέπει να προστατεύεται από τον υποβιβασμό του σε εμπόρευμα το οποίο μπορεί να παραγγελθεί από τρίτο μέρος».

Το Δικαστήριο σχημάτισε αρνητική άποψη και για την παρένθετη μητρότητα, υποστηρίζοντας ότι το γυναικείο σώμα δεν πρέπει να εμπορευματοποιείται. Το ελβετικό δίκαιο απαγορεύει κάθε μορφή παρένθετης μητρότητας, ανεξάρτητα ποια μπορεί να είναι η οικογενειακή κατάσταση της γυναίκας. «Σύμφωνα με το ελβετικό αστικό δίκαιο, η έγκυος γυναίκα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της αναφορικά με το παιδί πριν αυτό γεννηθεί» ανέφερε.

Η δικηγόρος που εκπροσώπησε τους δύο άνδρες επέκρινε την απόφαση. Η απόφαση «αγνοεί το συμφέρον του παιδιού και την πραγματικότητα των δύο ανδρών που ζούνε μαζί σαν οικογένεια από το 2011» ανέφερε. Η ετυμηγορία θα κατέλιπε το παιδί χωρίς τις κατάλληλες νομικές διασφαλίσεις, ειδικά αν το ζευγάρι χωρίσει ή ο βιολογικός πατέρας πεθάνει.



Πηγή: BioEdge
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα