Νέα

Ισραήλ: «Παραλαμβάνει» τα μωρά των παρένθετων μητέρων από το κατεστραμμένο Νεπάλ
Δημοσιεύθηκε στις: 11/06/2015

Οι καταστροφικοί σεισμοί στο Νεπάλ έφεραν στο φως την ελάχιστα γνωστή του βιομηχανία παρένθετης μητρότητας. Πάνω σ’ ένα Μπόινγκ 747 επαναπατρισμού ισραηλινών πολιτών μετά τον πρώτο σεισμό της 25ης Απριλίου (από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 8.000 άτομα), βρίσκονταν εκεί 15 μωρά γεννημένα από παρένθετες μητέρες.

Τελικά έφτασαν 26 μωρά στο Ισραήλ και καμία από τις μητέρες. Ακόμα, παρέμεναν άλλες 100 γυναίκες έγκυες με σκοπό να δώσουν τα μωρά σε ισραηλινούς πελάτες. Μετά τον σεισμό της 12ης Μαΐου απομακρύνθηκαν από το Νεπάλ ακόμη 4 μωρά.

Στο Ισραήλ η παρένθετη μητρότητα για τους ομοφυλόφιλους και τις ανύπαντρες μητέρες είναι παράνομη και έτσι αυτοί προβαίνουν σε πρακτορεία παρένθετης μητρότητας του εξωτερικού. Η Ινδία και η Ταϊλάνδη διέθεταν καλά εξελιγμένα δίκτυα παρένθετης μητρότητας αλλά μετά από πρόσφατα σκάνδαλα και οι δύο χώρες υπέβαλαν μεγάλους περιορισμούς στους πελάτες του εξωτερικού. Έτσι, τα πρακτορεία της Ινδίας μετέφεραν τις κλινικές τους στο Νεπάλ. Η παρένθετη μητρότητα είναι παράνομη στο Νεπάλ αλλά αυτή η απαγόρευση εφαρμόζεται μόνο στους πολίτες του Νεπάλ. Έτσι, γυναίκες από την Ινδία πηγαίνουν σε κλινικές του Κατμαντού για να γεννήσουν τα μωρά των ισραηλινών πελατών.

Η αριστερής ιδεολογίας κοινωνική ακτιβίστρια Αlon-LeeGreenήταν καυστική στα λεγόμενά της στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι παρένθετες μητέρες. «Πώς είναι δυνατόν καμία από τις ιστορίες ανθρώπινου ενδιαφέροντος ή κανένα από τα δημοσιεύματα συμπόνιας να μην αναφέρει τις γυναίκες αυτές, οι οποίες έρχονται από ένα δύσκολο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, κάποιες από το Νεπάλ και κάποιες από τις άλλες φτωχές περιοχές της Ασίας απλώς και μόνο με σκοπό να μισθώσουν τη μήτρα τους (και όχι να πουλήσουν τα ωάριά τους αφού οι πατέρες γενικά προτιμούν ευρωπαϊκό γενετικό υλικό);…Γνωρίζω ότι μπορεί να ακούγομαι υπερβολικά ευέξαπτη σχετικά με αυτό το θέμα, το οποίο είναι πολύπλοκο, επώδυνο και αγγίζει τα πιο προσωπικά και ανθρώπινα σημεία μας ως κοινωνία. Η στάση όμως αυτή απέναντι σ’ αυτές τις γυναίκες, εν όψει του σεισμού, ρίχνει φως ακριβώς στην προβληματική της παρένθετης μητρότητας: Οι παρένθετες μητέρες έχουν γίνει ένα εμπόρευμα, ένα ακόμη προϊόν που πρόκειται να διατεθεί στην ανοιχτή αγορά. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτές οι γυναίκες, οι μήτρες τους και ο χρόνος τους, έχουν γίνει εμπορεύματα για τους ισραηλινούς πολίτες».

Μόλις τα μωρά φτάσουν στο Ισραήλ, αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες. Εφόσον οι βιολογικές τους μητέρες δεν είναι Εβραίες (τα ωάρια αγοράζονται από τις Η.Π.Α, Νότια Αφρική και άλλες χώρες), θα πρέπει να υποβληθούν σε αλλαγή θρησκεύματος. Τα περισσότερα ραβινικά δικαστήρια, όμως, είναι αρκετά απρόθυμα να επιτρέψουν στα παιδιά ζευγαριών του ίδιου φύλου ή των μόνων γονέων να αλλάξουν θρήσκευμα.



Πηγή: Bioedge
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα