Νέα

Ο σύνδεσμος μεταξύ της IVF και του αυτισμού εκμηδενίζεται όταν γεννιέται μόνο ένα μωρό
Δημοσιεύθηκε στις: 17/05/2015

Τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) μπορεί να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτισμό.

Ωστόσο, αυτή η μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω στην οποία βασίστηκε ο παραπάνω ισχυρισμός έδειξε ότι μια τέτοια η σύνδεση εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία της μητέρας, τις πολλαπλές γεννήσεις και τις επιπλοκές της κύησης που σχετίζονται με την ART.

Οι γυναίκες που γέννησαν ένα μόνο παιδί που είχε συλληφθεί μέσω ART δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο αυτισμού.

«Υπάρχει μια σχέση μεταξύ IVF και αυτισμού, αλλά όταν ελέγχουμε τα χαρακτηριστικά των γυναικών που είναι πιο πιθανό να προσφύγουν IVF, για παράδειγμα η ηλικία και η κοινωνική θέση, αυτή η σύνδεση μειώνεται σημαντικά», δήλωσε ο Καθηγητής Peter Bearman του Πανεπιστημίου Columbia, στην Νέα Υόρκη, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Πρόσθεσε ότι ο επιπλέον κίνδυνος οφειλόταν κυρίως στο μεγάλο αριθμό των πολλαπλών γεννήσεων και στις επιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού μεταξύ παιδιών που έχουν συλληφθεί μέσω IVF.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 5,926,251 γεννήσεις ζώντων νεογνών στην Καλιφόρνια μεταξύ του 1997 και του 2007, συμπεριλαμβανομένων των καταγεγραμμένων γεννήσεων 48,865 παιδιών που έχουν συλληφθεί μέσω ART και 32,922 περιπτώσεων διαγνωσμένου αυτισμού.

Στο σύνολο, η συχνότητα εμφάνισης διαγνωσμένου αυτισμού για συλλήψεις μέσω IVF ήταν 12.1 ανά 1000 γεννήσεις, σε σύγκριση με 5.5 ανά 1000 γεννήσεις για συλλήψεις χωρίς υποβοήθηση. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους πολλαπλές γεννήσεις, ο προσαρμοσμένος κίνδυνος δεν αυξάνεται σημαντικά μεταξύ των μοναδικών κυήσεων.

Ο Dr Dmitry Kissin, επιστήμονας υγείας στο US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) δήλωσε: «Αυτή η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην IVF και τον αυτισμό είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μειώνοντας τις πολλαπλές γεννήσεις κατά την εφαρμογή IVF μπορεί να είναι ευεργετικό για τη μείωση του κινδύνου του αυτισμού.»

Η μελέτη υιοθέτησε τον ορισμό του CDC για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή που περιλαμβάνει μόνο διαδικασίες υποβοηθούμενης γονιμοποίησης κατά τις οποίες και τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια τα χειρίζονται έξω από το σώμα. Αυτό περιλαμβάνει τις περισσότερες διαδικασίες IVF, αλλά όχι την ενδομήτρια σπερματέγχυση ή την τεχνητή σπερματέγχυση.

Υπάρχει μια μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης πολλαπλών κυήσεων μετά από IVF, με περίπου μία στις πέντε IVF εγκυμοσύνες να οδηγούνται σε πολλαπλές γεννήσεις σε σύγκριση με μία στις 80 για φυσιολογικές συλλήψεις. Μια πολιτική για την προώθηση της μεταφοράς ενός μοναδικού εμβρύου έχει υιοθετηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έχει δει το συνολικό ποσοστό των πολλαπλών κυήσεων μετά από θεραπεία γονιμότητας να πέφτει από 26.6% το 2008 στο 20.1% το 2011 (αναφορά στο BioNews 692).

«Ο κίνδυνος του αυτισμού φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό τροποποιήσιμος περιορίζοντας τις IVF με τη μεταφορά ενός εμβρύου,» εξήγησε ο καθηγητής Berman.

«Γνωρίζοντας ότι μπορεί κάποιος να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο του αυτισμού περιορίζοντας τη διαδικασία στη μεταφορά ενός εμβρύου είναι σημαντικό για τις γυναίκες που μπορούν έτσι να κάνουν καλύτερα ενημερωμένες επιλογές,» πρόσθεσε.

Η μελέτη είναι δημοσιευμένη στο the American Journal of Public Health.Πηγή: Warren-Gash C. “IVF autism link vanishes when onl
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα