Νέα

Τι θα συμβεί στη συνέχεια στο Children and Family Relationships Bill;
Δημοσιεύθηκε στις: 19/04/2015

Η Γερουσία συνεδρίασε τη Δευτέρα (30/3) έως αργά το βράδυ καθώς το Children and Family Relationships Bill 2015 πέρασε από το τελικό στάδιο της συζήτησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει γίνει σχεδόν νόμος.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης Francis Fitzgerald και οι Γερουσιαστές συζήτησαν πτυχές της προτεινόμενης νομοθεσίας για περισσότερο από 8 ώρες, καταλήγοντας στις συζητήσεις τους μετά τις 22:30.

Το επόμενο βήμα είναι για τον Πρωθυπουργό Enda Kenny να παρουσιάσει ένα αντίγραφο του Νομοσχεδίου στον Πρόεδρο Michael D. Higgins, ώστε να το υπογράψει και να το κηρύξει ως νόμο. Ο υπογεγραμμένος νόμος στη συνέχεια θα πάει στον Γραμματέα του Ανώτατου Δικαστηρίου όπου εγγράφεται και κρατείται στο αρχείο.

Αποτελούμενο από πάνω από 100 σελίδες, το λεπτομερές Νομοσχέδιο έχει πάνω από 170 κεφάλαια. Ασχολείται με μια πληθώρα θεμάτων όπως η κηδεμονία, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με δότη και η επιμέλεια και τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με την Πράξη πολιτικής συμβίωσης, την υιοθεσία, τα διαβατήρια και τη διαδοχή.

Μεταξύ των βασικών διατάξεων του Νομοσχεδίου είναι:

  • Η δυνατότητα να επιλέγονται για υιοθεσία ενός παιδιού ζευγάρια σε σύμφωνο συμβίωσης  και  ζευγάρια που συμβιώνουν και που έχουν ζήσει μαζί για τρία χρόνια.
  • Ο σύζυγος ενός γονέα ή του συντρόφου σε σύμφωνο συμβίωσης, ή ο συμβιών σύντροφος ενός γονέα θα είναι σε θέση να αιτηθεί για κηδεμονία όταν θα είναι συν-γονέας του παιδιού για δύο χρόνια.
  • Ένα ευρύτερο φάσμα άγαμων πατέρων θα γίνουν κηδεμόνες των παιδιών τους, με την επέκταση της αυτόματης κηδεμονίας σε ανύπαντρους πατέρες που έχουν ζήσει με τη μητέρα του παιδιού τους για 12 μήνες «και διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους».
  • Οι απόψεις των παιδιών θα μπορούν να λαμβάνονται υπόψη στις δικαστικές διαδικασίες σχετικά με την κηδεμονία, την επιμέλεια και την πρόσβαση. Το Νομοσχέδιο ορίζει, για πρώτη φορά, παράγοντες που ένα δικαστήριο μπορεί να λάβει υπόψη κατά τον καθόρισμο του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, όπως «οι ουσιαστικές σχέσεις, η ψυχολογική, συναισθηματική και πνευματική ευεξία, καθώς επίσης και θέματα όπως η οικογενειακή βία».
  • Η καθιέρωση ενός εθνικού μητρώου συλλήψεων μέσω δότη σημαίνει ότι τα νοσοκομεία και οι κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής με δότη θα είναι υποχρεωμένες να αναζητήσουν «συγκεκριμένες προσωπικές πληροφορίες» από τον δότη για να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός από την ταυτότητά τους και για να επιβεβαιώσουν τη συγκατάθεσή τους για να δωρίσουν.


Πηγή: Minihan M. (2015) “What happens next to the Childr
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα