Νέα

Βρετανίδα μητέρα ενός ‘μωρού Viking’ από απατεώνα δότη, φοβάται
Δημοσιεύθηκε στις: 19/04/2015

Μια Βρετανίδα μητέρα είναι μεταξύ των σχεδόν 100 γυναικών που απέκτησαν τα παιδιά τους από έναν Δανό δότη σπέρματος που έφερε μια σοβαρή γενετική διαταραχή.

Το σπέρμα από τον ανώνυμο άντρα, που μπορεί να προσδιοριστεί μόνο ως Δότης 7042, χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές γονιμότητας σε όλο τον κόσμο παρά το ότι έφερε ένα ελαττωματικό γονίδιο που μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια νευροϊνωμάτωση 1 (the disease neurofibromatosis 1 – NF1).

Δέκα από τους απογόνους του έχουν τώρα διαγνωστεί με την ασθένεια, γνωστή επίσης ως νόσος Von Recklinghausen, η οποία προκαλεί όγκους γύρω από τα νεύρα, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν, υψηλή πίεση του αίματος, οστική παραμόρφωση και μαθησιακές δυσκολίες, αναφέρει η Mail on Sunday.

Η βελγική ομοσπονδιακή αρχή υγείας έχει αποκαλύψει ότι μια Βρετανίδα μητέρα ήταν μία από τις 20 γυναίκες που έκανε θεραπεία σε μία βελγική κλινική γονιμότητας χρησιμοποιώντας το σπέρμα του.

Οι Βρετανίδες γυναίκες στρέφονται όλο και περισσότερο σε Δανούς δότες για τα λεγόμενα ‘μωρά Viking’, λόγω έλλειψης εγχώριων δοτών.

Ο δότης 7042 έδωσε σπέρμα στην Nordic Cryobank της Κοπεγχάγης, αλλά στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές στην Αμερική, τον Καναδά, το Βέλγιο, την Ισλανδία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ταϊλάνδη. Φέρεται να είναι πατέρας 99 παιδιών.

Η Δανία αναγκάστηκε να περιορίσει τους κανόνες δωρεάς σπέρματος αφότου λεπτομέρειες της υπόθεσης εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2012 και ήγειραν ερωτήματα σχετικά με την αναπτυγμένη βιομηχανία δωρεάς σπέρματος της χώρας. Τέσσερις οικογένειες ήδη άσκησαν μήνυση στην κλινική υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να ελέγξει σωστά το σπέρμα.

Η κλινική δήλωσε κατά το παρελθόν ότι ο δότης δε θα μπορούσε να «καταχωρηθεί κλινικά ως φορέας NF1, καθώς αυτό συμβαίνει σε μερικά μόνο από τα κύτταρα.» Η εταιρία υποστήριξε ακόμη ότι εξετάζει μια σειρά από γενετικές διαταραχές, αλλά «είναι αδύνατο να αποκλείσει κάθε γενετική ασθένεια με 100% βεβαιότητα δεδομένου ότι είναι αδύνατο να ελέγξει για όλες τις κληρονομικές ασθένειες.»

Η Laura Witjens, από το National Gamete Donation Trust (NGDT), δήλωσε στην εφημερίδα: «Η διανομή και χρήση Δανών και Αμερικανών δοτών σπέρματος δεν είναι ρυθμισμένη ή δεν παρακολουθείται, αλλά αυτό δεν έχει ειπωθεί στους ασθενείς. Η NF1 είναι μια σπάνια ασθένεια, αλλά η τρομερή εξάπλωση του γονιδίου μέσω αυτού του παραγωγικού Δανού δότη αναδεικνύει τους ανησυχητικούς κινδύνους της εκτεταμένης χρήσης ενός μοναδικού δότη.»



Πηγή: Farmer B. (2015) “British mother in IVF 'Viking ba
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα