Νέα

Νέος νόμος για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Αυστρία
Δημοσιεύθηκε στις: 19/04/2015

Στις 13 Νοεμβρίου 2014, κατατέθηκε το σχέδιο του νέου νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Αυστρία με κοινή πρωτοβουλία του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Σοσιολδημοκρατών.

Αφορμή για την τροποποίηση στάθηκε ένα ζευγάρι λεσβιών που ζήτησε δικαστική άδεια το 2012 προκειμένου να αποκτήσει παιδί με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ο νόμος του 1992 που ρύθμιζε την ΙΥΑ, καταργήθηκε μετά τη δικαστική δικαίωση των δύο γυναικών, καθώς το δικαστήριο τον έκρινε ως αντισυνταγματικό. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στο γεγονός ότι ο περιορισμός της πρόσβασης σε ΙΥΑ μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια είναι αντισυνταγματικός.

Το νέο σχέδιο νόμου δέχτηκε κριτική σε πολύ μεγάλο βαθμό από μέρος της Καθολικής Εκκλησίας και από οργανώσεις όπως η Aktion Leben. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Brandstetter κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναζήτησαν ένα σχέδιο νόμου ,που να τυγχάνει της συναίνεσης όλων και να είναι κοινωνικά αποδεκτό, αλλά και σύμφωνο με τις αποφάσεις των ανωτάτων Δικαστηρίων.

Οι καινοτομίες που εισάγει το νέο νομοσχέδιο:

Η δωρεά σπέρματος από τρίτο δότη και η δωρεά ωαρίων θα πρέπει να επιτρέπονται (με όριο ηλικίας) και να είναι προσβάσιμες και σε ζευγάρια λεσβιών, ενώ απαγορεύεται η μεσολάβηση για την εύρεση και η εμπορευματοποίηση των δωρητριών ωαρίων, πράγμα που καθιστά την πρόσβαση σε δωρεά ωαρίων δύσκολη.

Η προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD) πρέπει να απαγορεύεται, αλλά θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα θα επιτρέπεται, μετά από τρεις αποβολές ή τρεις αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ή για την πρόληψη σοβαρών, ανίατων ασθενειών.

Οι μοναχικές γυναίκες απαγορεύεται να προβούν σε ΙΥΑ με δωρεά σπέρματος, ενώ επίσης απαγορεύεται η παρένθετη μητρότητα και η δωρεά εμβρύων. Το «Social freezing», η κρυοσυντήρηση ωαρίων θα επιτρέπεται μόνο για ιατρικούς λόγους και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις - π.χ. σε περίπτωση θεραπείας για τον καρκίνο.

Το νέο σχέδιο νόμου δίνει έτσι στα ζευγάρια λεσβιών πρόσβαση στην ΙΥΑ προσαρμοζόμενο στην πρόοδο της ιατρικής και στις κοινωνικές εξελίξεις. Η Αυστρία εντάσσεται έτσι στον κατάλογο πολλών ευρωπαϊκών χωρών που επιτρέπουν εδώ και καιρό τη δωρεά ωαρίων.


Κριτική ασκήθηκε από τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για τη σύντομη περίοδο διαβούλευσης δύο εβδομάδων, έτσι ώστε τυχόν αλλαγές να γίνουν πριν από το τέλος του έτους (2014). Επίσης, το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας και των πολιτών γεννούν δυσφορία. Ιδιαίτερα η δωρεά ωαρίων είναι αμφιλεγόμενη, διότι με αυτή εκτίθενται οι δωρήτριες σε σημαντικούς κινδύνους υγείας. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί ένα ηθικοκοινωνικοπολιτικό ζήτημα, το οποίο θα οδηγήσει σίγουρα σε πολλές ακόμα συζητήσεις.



Πηγή: OpenScience .or.at
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα