Νέα

Ηνωμένο Βασίλειο: Άγαμος μοναχικός άντρας αποκτά παιδί με παρένθετη την δική του μητέρα
Δημοσιεύθηκε στις: 16/04/2015

Μία μητέρα βοήθησε τον 24χρονο γιο της να αποκτήσει παιδί, λειτουργώντας ως παρένθετη μητέρα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Kyle Casson, άγαμος μοναχικός ομοφυλόφιλος άντρας, είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να αποκτήσει παιδί με την ίδια μέθοδο, ωστόσο οι κλινικές στις οποίες απευθυνόταν τον απέρριπταν, ενώ μία συγγενής δεν μπόρεσε να παίξει το ρόλο της παρένθετης για λόγους υγείας.

  Εν τέλει, οι γονείς του αποφάσισαν να τον βοηθήσουν οι ίδιοι και η 46χρονη Anne-Marie Casson έμεινε έγκυος χρησιμοποιώντας ένα ωάριο δωρήτριας, το οποίο είχε γονιμοποιηθεί με το σπέρμα του γιού της. Το Δικαστήριο χαρακτήρισε την κατάσταση ως «απόλυτα νόμιμη» και επέτρεψε στον Kyle Casson να υιοθετήσει το παιδί. Αυτή η απόφαση του Δικαστηρίου δικαιολογείται από το ότι σύμφωνα με την αγγλική νομολογία, ένα άγαμο μοναχικό άτομο δεν μπορεί να καταστεί νόμιμος γονέας του παιδιού που γεννιέται με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας παρά μόνο με την υιοθεσία του.   


Η υπόθεση προκάλεσε αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η συγγένεια αίματος μεταξύ των συμμετεχόντων αγγίζει το θέμα-ταμπού της αιμομιξίας. Οι αντιδράσεις στο Twitter ξεκίνησαν από το «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» και κατέληξαν στο «αποκρουστικό», «αηδιαστικό» και «εγωιστικό». Ο Robert Flello, βουλευτής, δήλωσε ότι η υπόθεση προκαλεί «μεγάλη ανησυχία», ενώ η Jill Kirby, αναλύτρια κοινωνικής πολιτικής θεωρεί «πολύ ανησυχητικό το ότι κάποια μητέρα θα θεωρούσε υγιές ή κατάλληλο» το να γεννήσει το παιδί του γιου της. Και αυτό που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το ότι το Δικαστήριο διέταξε την υιοθεσία του παιδιού από το γιο, βασιζόμενο εν μέρει μόνο στην “οικειότητα” μεταξύ των μελών της οικογένειας».


Σε αυτά, η Anne-Marie Casson απάντησε τονίζοντας ότι το μωρό που κυοφόρησε «δεν έχει βιολογικό δεσμό μαζί [της], εκτός του ότι είναι ο εγγονός [της]». Η Δικηγόρος Natalie Gamble, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση, ανέφερε ότι η χρήση συγγενικών προσώπων ως παρένθετων μητέρων έχει καταστεί κοινός τόπος. «Έχουμε δει πολλές περιπτώσεις όπου αδέρφια, κουνιάδοι, ξαδέρφια βοηθούνται μεταξύ τους με αυτόν τον τρόπο. Είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσω ακριβή νούμερα, αλλά ο αγγλικός νόμος, που δεν επιτρέπει την ζήτηση και την προσφορά παρένθετων μητέρων, αναγκάζει τα ζευγάρια να ψάχνουν για παρένθετες μητέρες ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς τους».

Για την Natalie Gamble, το μόνο ζήτημα της υπόθεσης Casson είναι το νομικό: «Ο αγγλικός νόμος δεν επιτρέπει στα άγαμα μοναχικά άτομα όπως ο Kyle να αιτηθούν ένα parental order (διαδικασία απόδοσης της ιδιότητας του γονέα μετά από παρένθετη μητρότητα) ή πιστοποιητικό γέννησης, οπότε αυτός ο νέος άντρας έπρεπε να αιτηθεί την υιοθεσία του παιδιού». Η Gamble έχει ξεκινήσει μια καμπάνια αλλαγής του νόμου, καθώς θεωρεί ότι αυτός καταδικάζει τα παιδιά «σε ένα αγγλικό πιστοποιητικό γέννησης που δεν αναφέρει τους πραγματικούς γονείς τους» και ότι τα αναγκάζει να ζουν «είτε υιοθετημένα είτε σε μία μετέωρη κατάσταση, χωρίς ξεκάθαρο νομικό status».



Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα