Νέα

Ιρλανδία: Σφοδρή επίθεση του πρώην υπουργού στο νομοσχέδιο για την παρένθετη μητρότητα και τη ρύθμιση των οικογενειακών σχέσεων.
Δημοσιεύθηκε στις: 11/04/2015

Ο πρώην υπουργός Alan Shatter επιτίθεται στον Υπουργό Υγείας Leo Varadkar για τις προτάσεις για την παρένθετη μητρότητα και τον επικρίνει τον τεμαχισμό των μέτρων του Family Bill για να έρθει σε συμφωνία με τους «γονείς γεμάτους μίσος»

Επίσης, επέκρινε έντονα «τη σοβαρή αποδυνάμωση» των διατάξεων επιβολής της έκδοσης του Children and Family Relationships Bill που συνέταξε ως υπουργός.

Οι αλλαγές στο νόμο κατήργησαν μέτρα που αντιμετώπιζαν «δηλητηριώδεις, γεμάτους μίσος γονείς» που κατέστρεψαν τη σχέση μεταξύ του άλλου γονέα και των παιδιών του, είπε.

Ο κύριος Shatter είπε ότι ήταν «σε πάρα πολύ μεγάλη σύγχυση» από τις προτάσεις που ο κύριος Varadkar ανακοίνωσε, επειδή είχαν ήδη συμπεριληφθεί στα προσχέδια της νομοθεσίας που συνέταξε τον προηγούμενο χρόνο και είχαν συζητηθεί από την επιτροπή δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου.

Ο Υπουργός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο τον είχε εξουσιοδοτήσει να προετοιμάσει το περίγραμμα ενός Νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της παρένθετης μητρότητας, η οποία θα ρυθμίζει την παρένθετη μητρότητα και σχετικές πρακτικές στην Ιρλανδία για πρώτη φορά.Είπε ότι θα πάρει μερικούς μήνες και δε θα γίνει νόμος πριν από τις γενικές εκλογές.

Επικρίνοντας τον κύριο Varadkar, ο πρώην υπουργός είπε: «Εύχομαι να σταματήσει να προσποιείται ότι παρουσιάζει μια νέα σταυροφορία για να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που κανείς πριν από αυτόν δεν ενδιαφέρθηκε για την αντιμετώπισή του. Είναι παραπλανητικό και άδικο για τα μέλη των μέσων μαζικής ενημέρωσης και εκείνους που του παίρνουν συνέντευξη που δεν έχουν στενή γνώση τόσο του νόμου που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο Ιανουάριο όσο και αυτής της νομοθεσίας.»

Ο κύριος Shatter μιλούσε κατά την εισαγωγική συζήτηση σχετικά με τις τροποποιημένες εκδόσεις του Children and Family Relationships Bill, με τις οποίες αναθεωρείται και επικαιροποιείται το οικογενειακό δίκαιο για την αντιμετώπιση των αναγκών των παιδιών που ζουν σε διαφορετικές μορφές οικογενειών.

Επέκρινε ακόμα το γεγονός ότι ο κύριος Varadkar δήλωσε ότι η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα αντιμετωπιστεί αποκλειστικά στην επικείμενη νομοθεσία του τονίζοντας ότι «υπάρχουν 36 διατάξεις αυτού του νόμου» που ασχολούνται με το θέμα. Και ότι το μόνο πεδίο ρύθμισης της συγγένειας που σχετίζεται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και έχει εξαιρεθεί από τον νόμο ήταν η παρένθετη μητρότητα για ετερόφυλα ζευγάρια και ομοφυλόφιλους άνδρες.

Δήλωσε επίσης ότι αν οι προτάσεις της παρένθετης μητρότητας που ανακοίνωσε ο κύριος Varadkar δε μπορούν να εφαρμοσθούν πριν από τις γενικές εκλογές, ο νόμος θα πρέπει να τροποποιηθεί για να αντιμετωπίσει τη συγγένεια και την παρένθετη μητρότητα στη συνέχεια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο που ασχολείται με την υπόθεση της παρένθετης μητρότητας μεταξύ ενός ζευγαριού και της αδερφής της συζύγου είχε ενημερωθεί ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με το Children and Family Relationships Bill. Όταν στη συνέχεια ειπώθηκε στο δικαστήριο ότι αυτό δε θα συμβεί προέτρεψε να θεσπιστεί νομοθεσία για την παρένθετη μητρότητα έτσι ώστε μια άλλη οικογένεια να μην χρειαστεί να περάσει από την ίδια τραυματική εμπειρία, είπε ο πρώην υπουργός.

Όπως ισχυρίστηκε, είναι υπαρκτό ένα «τεράστιο πρόβλημα όπου οι άνθρωποι είναι αποξενωμένοι και ο γονέας που έχει την κύρια κηδεμονία που είναι πιο συχνά η μητέρα, σκόπιμα εμποδίζουν τους γονείς από το να έχουν πρόσβαση στα παιδιά, χρησιμοποιώντας τα παιδιά ως πιόνια, κάνοντας πόλεμο στους πατεράδες, προκαλώντας κάποιους πατέρες να έχουν νευρικούς κλονισμούς, καταστρέφοντας σκοπίμως σχέσεις μεταξύ παιδιών και πατεράδων».

Ενώ συνέχισε ότι «τα δικαστήρια δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από πρακτικής απόψεως στην περίπτωση που υπάρχει ένας επίμονος, δηλητηριώδης, γεμάτος μίσος γονέας που είναι αποφασισμένος να καταστρέψει τον άλλο γονέα και τη σχέση του παιδιού με τον άλλο γονέα».

Οι διατάξεις που είχε προτείνει όταν ήταν υπουργός, περιελάμβαναν την απαίτηση από τον «εντελώς απρόθυμο γονέα» σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώσει κάποιας μορφής χρηματική αποζημίωση ή κοινοτική υπηρεσία, «κάποια ουσιαστική κύρωση διαθέσιμη στα δικαστήρια που υπολείπεται της φυλάκισης γονέα».



Πηγή: O’ Halloran M. (2015) “Alan Shatter attacks Leo Va
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα