Νέα

Ιρλανδία: Ο πρώην υπουργός Alan Shatter προειδοποιεί ότι το προς ψήφιση Family Bill θα δώσει τέλος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με χρήση γεννητικού υλικού
Δημοσιεύθηκε στις: 29/03/2015

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Alan Shatter έχει προειδοποιήσει ότι το Child and Family Relationships Bill θα φέρει το τέλος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με δότη στην Ιρλανδία.

Ο κύριος Shatter είπε ότι η ρύθμιση που πρότεινε η διάδοχός του Frances Fitzgerald σχετικά με την απαγόρευση της ανώνυμης δωρεάς γενετικού υλικού θα έχει την «ακούσια συνέπεια» να αναγκάζει τα ζευγάρια που έχουν δυσκολίες να συλλάβουν να αφήσουν τη Χώρα για θεραπεία. Είπε ότι αυτό θα ήταν «μια ακόμα ιρλανδική λύση σε ένα ιρλναδικό πρόβλημα.»

Με συνεχείς ανταλλαγές κατηγοριών μεταξύ του κυρίου Shatter και της κυρίας Fitzgerald συνεχίστηκε η συζήτηση σχετικά με το Νομοσχέδιο στην Κοινή Επιτροπή του Κοινοβουλίου την Πέμπτη το πρωί.

Ο κύριος Shatter αποδέχτηκε ότι η προτεινόμενη απαγόρευση προήλθε από τις «καλύτερες προθέσεις» αλλά δήλωσε ότι υπήρξε ανεπαρκής διαβούλευση σχετικά με αυτό. Ενώ ο ίδιος υποστήριξε την αρχή ότι τα παιδιά θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να είναι σε θέση να εντοπίζουν τις ρίζες τους, στο θέμα των δωρεών αυτό είναι ένα «περίπλοκο και πιο δύσκολο θέμα.»

Ορισμένα κράτη επέτρεψαν ανώνυμες δωρεές, άλλα είχαν ένα μείγμα από ανώνυμες και γνωστές δωρεές και ένας μικρότερος αριθμός κρατών απαιτούσε οι ταυτότητες όλων των δοτών να είναι γνωστές.

«Η διαφορά στην Ιρλανδία είναι ότι είναι μια πολύ μικρή χώρα» είπε. Εκτός αν υπήρχε μια διεθνής απαγόρευση των ανώνυμων δωρεών, τα ζευγάρια θα επέλεγαν να εγκαταλείψουν τη χώρα για τη θεραπεία, κάνοντας την πρόβλεψη του νομοσχεδίου μη εφαρμόσιμη. «Αν δεν υπάρχει παγκόσμια προσέγγιση, αυτοί που αναζητούν ανώνυμες δωρεές θα έμπαιναν απλά σε ένα αεροπλάνο» είπε.

Ο κύριος Shatter, που συμμετείχε ενεργά στη σύνταξη των νεότερων εκδόσεων του Νομοσχεδίου, είπε ότι το Institute of Obstetricians and Gynaecologists μοιράζεται  αυτές τις ίδιες ανησυχίες.

Ρώτησε επανειλημμένα την κυρία Fitzgerald εάν το υπουργείο της είχε εμπλακεί σε συζητήσεις με κλινικές γονιμότητας και επαγγελματίες υγείας που εργάζονται για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της απαγόρευσης.

Υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να προβλεφθεί ένα μείγμα γνωστών και ανώνυμων δωρεών.

«Δε θέλω εμείς, υπό τα καλύτερα ιδεαλιστικά κίνητρα – επιτρέποντας στα παιδιά να εντοπίζουν τις ρίζες τους – να δημιουργήσουμε ακούσια την συνέπεια της δημιουργίας ενός φράγματος στη δωρεά στην Ιρλανδία» είπε. «Πιστεύω ότι αυτό θα έχει την ακούσια συνέπεια του τερματισμού της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με δότη στην Ιρλανδία».

Η κυρία Fitzgerald είπε ότι ήταν η «ισχυρή άποψη» της επιτροπής του Κοινοβουλίου ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις δικές τους γενετικές πληροφορίες. Δήλωσε ότι αυτή η άποψη βρήκε σύμφωνη την Ombudsman for Children και η αλλαγή θα φέρει την Ιρλανδία σε γραμμή με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι η αρχή αυτή είναι η σωστή αρχή» είπε.Η κυρία Fitzgerald τόνισε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη, ότι στα τα κράτη που απαγόρευσαν την ανώνυμη δωρεά, σταμάτησε η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με δότη.

Δήλωσε ακόμα ότι το Υπουργείο Υγείας είχε αναλάβει μια ευρύτερη ανάλυση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και μερικά από τα ζητήματα που έθεσε ο κύριος Shatter θα αποτελούσαν μέρος αυτών των διαβουλεύσεων. «Είναι κυρίως ένα ζήτημα του Υπουργείου Υγείας» είπε.

Σε απάντηση, ο κύριος Shatter ισχυρίστηκε «Δεν έχει σημασία πως το θέτει η υπουργός, έχουμε να κάνουμε με πτυχές της AHR (υποβοηθούμενη ανθρώπινη αναπαραγωγή) που επηρεάζουν ζευγάρια.» Είπε ακόμα ότι δεν πιστεύει σε  μεταρρυθμίσεις «που θα πρέπει να θεσπιστούν στη βάση ότι ‘ίσως θα έχουμε μια διαδικασία διαβούλευσης στη συνέχεια’.»

Ο κύριος Shatter ρώτησε πόσα παιδιά έχουν γεννηθεί μέσω υποβοηθούμενης ανθρώπινης αναπαραγωγής με τη χρήση γεννητικού υλικού δότη τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά η κυρία Fitzgerald απάντησε ότι αυτά τα στοιχεία δεν ήταν διαθέσιμα.

Κατόπιν, ο πρώην Υπουργός άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν οι διατάξεις για την παρένθετη μητρότητα από το Νομοσχέδιο, λέγοντας ότι αυτά εγκαταλείφθηκαν σε όποιον τυγχάνει να βρίσκεται στην κυβέρνηση την επόμενη φορά.



Πηγή: Mac Cormaic R. (2015) “Shatter warns Family Bill w
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα