Νέα

Το προτεινόμενο μητρώο δοτών σπερματοζωαρίων και ωαρίων είναι «απαράδεκτο» λένε οι γιατροί στην Ιρλανδία.
Δημοσιεύθηκε στις: 29/03/2015

Η εναντίωση μεγαλώνει ανάμεσα στις κλινικές γονιμότητας για τα σχέδια της Κυβέρνησης να απαγορεύσει την ανώνυμη δωρεά σπερματοζωαρίων και ωαρίων. Οι κλινικές φοβούνται ότι το Children and Family Relationships Bill, που προτείνει τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου των δοτών σπέρματος και ωαρίων, θα οδηγήσει σε μείωση των δωρεών και θα ενθαρρύνει περισσότερα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας να αναζητήσουν βοήθεια στο εξωτερικό.

Στην ισχυρότερη επίθεση όμως, ο Dr John Waterston, ιατρικός διευθυντής της Cork Fertility Centre, υποστήριξε ότι οι προτάσεις για τις δωρεές σπέρματος και ωαρίων ήταν «απαράδεκτες και ανεφάρμοστες» και είπε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να απορρίψει την προτεινόμενη νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ποινικοποίηση των ζευγαριών που αποκτούν ωάρια και σπερματοζωάρια με ανώνυμη δωρεά, και τους γιατρούς που τους θεραπεύουν, δήλωσε. Τα ζευγάρια που έχουν ένα μωρό που η σύλληψή του έγινε μέσω δότη πρόκειται να «ξεχωρίσουν και να αναγκαστούν» να έχουν τις προσωπικές τους πληροφορίες στο μητρώο, συνέχισε. Οι πληροφορίες των παιδών  που εμπλέκονται θα έχουν επίσης καταγραφεί στο μητρώο και το Κράτος πρότεινε να ενημερώνονται για την γενετική τους καταγωγή στην ηλικία των 18, ακόμα και αν αυτό ήταν ενάντια στις επιθυμίες των γονιών τους.

«Η πεποίθηση ότι ένα παιδί που η σύλληψή του έγινε μέσω δότη έχει δικαίωμα να ταυτοποιήσει και να συναντήσει τον δότη του, το οποίο αντικαθιστά τα δικαιώματα των γονέων στην ιδιωτικότητα και την αυτονομία, είναι αυθαίρετη και αναπόδεικτη. Οι δότες και οι αποδέκτες θα πρέπει να επιτρέπεται να επιλέξουν είτε για ανώνυμη είτε για ταυτοποιήσιμη δωρεά κατά το δοκούν»

Ο Dr Waterstone διερωτάται αν το Κράτος επρόκειτο να ποινικοποιήσει τους γιατρούς που σέβονται τα δικαιώματα των ζευγαριών να επιδιώξουν ανώνυμη δωρεά ωαρίου στο εξωτερικό και τους παρέχουν βοήθεια. «Μήπως το Κράτος απαιτεί από τους γιατρούς να γίνουν κρατικοί κατάσκοποι και να ενημερώνουν για ασθενείς που έχουν μείνει έγκυες μετά από ανώνυμη δωρεά ωαρίου στο εξωτερικό και που επιθυμούν να αποκρύψουν το γεγονός αυτό; Ποιοι είναι οι νόμιμοι γονείς του παιδιού που η σύλληψή του έγινε μέσω δότη του οποίου το όνομα δεν εμφανίζεται στο μητρώο επειδή οι γονείς του απέφυγαν την ταυτοποίηση;»

Ο Declan Keane, κλινικός εμβρυολόγος στην ReproMed fertility clinic, υποδέχτηκε θετικά τη νομοθεσία αλλά είπε ότι θα έχει επιπτώσεις σε πολλούς ανθρώπους που είναι τώρα σε θεραπεία όπως επίσης και σε εκείνους που ελπίζουν να έχουν προόσβαση σε θεραπεία γονιμότητας στο μέλλον.

Το προτεινόμενο μητρώο δοτών μπορεί να οδηγήσει σε απροθυμία από άντρες και γυναίκες να δωρίσουν εάν προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, είπε. «Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την προσφορά, να προκαλέσει αύξηση των δαπανών και να δημιουργήσει μια λίστα αναμονής για θεραπεία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι θα βιαστούν για θεραπεία γονιμότητας πριν τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία ή να οδηγήσει σε ένα σενάριο όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν στο εξωτερικό για να έχουν πρόσβαση σε ανώνυμες δωρεές.»

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να παρέχεται υποστήριξη από το Κράτος στα ζευγάρια και τα άτομα για να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία γονιμότητας..

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η NHS προσφέρει τρεις κύκλους IVF σε ζευγάρια και άτομα κάτω των 40 και έναν κύκλο για όσους είναι άνω των 40 ετών.



Πηγή: Cullen Paul “Proposed sperm and egg donor register
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα