Νέα

Η Πολωνία στη διαδικασία ψήφισης νόμου για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Δημοσιεύθηκε στις: 22/03/2015

Η κυβέρνηση της Πολωνίας έχει συντάξει σχέδιο νομοθεσίας για τη ρύθμιση της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα. Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, η Πολωνία θα γίνει μια από τις τελευταίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που νομοθετεί για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση εφαρμόζεται στην Πολωνία τα τελευταία 25 χρόνια και, από το 2013, μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται από το κράτος (όπως αναφέρεται στο BioNews 703). Ωστόσο, το πεδίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αρρύθμιστο, καθώς οι προσπάθειες νομοθετικής ρύθμισης έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει εν μέρει εξαιτίας της επιρροής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που αντιτίθεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

«Η σημερινή έλλειψη νομικού πλαισίου για την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ηθικά αμφιλεγόμενη και, από ιατρική άποψη, δυνητικά επικίνδυνη», δήλωσε η Πρωθυπουργός Ewa Kopacz.

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί πρόσφατα στην περίπτωση μιας γυναίκας που συνέλαβε με τη χρήση λάθος ωαρίου ύστερα από λάθος που έγινε κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η γυναίκα έμαθε για το σφάλμα όταν οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι δεν ήταν η βιολογική μητέρα του παιδιού της που γεννήθηκε το 2014.

Το νομοσχέδιο που συντάχθηκε από το κυβερνόν κεντροδεξιό κόμμα, Civic Platform, έχει θεωρηθεί από κάποιους ως μια κίνηση για να προσελκύσει ψηφοφόρους πριν από τις γενικές εκλογές αργότερα το 2015. Η πλειοψηφία των Πολωνών φέρεται να είναι υπέρ της εξωσωματικής γονιμοποίησης για τα παντρεμένα ζευγάρια, αλλά το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι η κ. Kopacz ίσως πρέπει να ψάξει εκτός κόμματος υποστήριξη ώστε να ψηφιστούν οι νέοι νόμοι, διότι οι περισσότερο συντηρητικοί βουλευτές μπορεί να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Η κ. Kopacz δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τα ανθρώπινα δράματα, όπως η στειρότητα, δεν έχουν ούτε αριστερό ούτε δεξιό χαρακτήρα». Πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξη ότι το νομοσχέδιο θα περάσει πριν από τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.

Αν συμβεί αυτό, η νομοθεσία θα επιτρέψει σε παντρεμένους και ζευγάρια που συζούν να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία μετά την πάροδο 12 μηνών που προσπαθούν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο. Το όριο ηλικίας είναι πιθανό να μην μπορεί να υπερβεί τα 35 έτη για τις γυναίκες.

Όπως έχουν τα πράγματα, τα πλεονάζοντα έμβρυα που έχουν μείνει αχρησιμοποίητα για 20 χρόνια ίσως να μην καταστραφούν. Ο Πολωνός Υπουργός Υγείας Batosz Arlukowich υποστήριξε ότι αυτό ήταν ένας «ηθικός συμβιβασμός» με τους αντιπάλους του νομοσχεδίου. Μετά από αυτό το διάστημα, τα έμβρυα μπορούν να προσφερθούν σε άλλα ζευγάρια. Η νομοθεσία θα απαγορεύει, επίσης, την πώληση σπέρματος ή ωαρίων, όπως και την κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων.



Πηγή: Bionews 794 Jessica Ware
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα