Νέα

Αποκάλυψη: Καουμπόη δότης σπέρματος που είναι «πατέρας 40 παιδιών… και με 15 παιδιά στο δρόμο»
Δημοσιεύθηκε στις: 22/03/2015

Οι γιατροί προειδοποιούν για βόμβα για την υγεία των «αδελφών» που γεννήθηκαν σε ακτίνα 50 μιλίων.

Η Mail on Sunday αποκαλύπτει σήμερα έναν ανώνυμο δότη σπέρματος που υπερηφανεύτεται ότι ο εκπληκτικός αριθμός των 32 γυναικών περιμένει τα μωρά του και άλλες 15 πρόκειται να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης αφού του ζήτησαν να γίνει δότης.

Ο Declan Rooney, 42 ετών, ισχυρίζεται ότι είναι «ο πιο επιτυχημένος δότης σπέρματος της Βρετανίας» και λέει ότι έχει δωρίσει σπέρμα σε δύο ακόμα γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει.

Έχει επίσης έξι παιδιά που γεννήθηκαν με φυσικό τρόπο με τρεις διαφορετικές μητέρες – που σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι πατέρας 55 παιδιών.

Ο πρώην σχεδιαστής ιστοσελίδων τρέχει την ιστοσελίδα του κάτω από το ψευδώνυμο Upton North και διαφημίζει τον εαυτό του στο Facebook σε ανύπαντρες γυναίκες, σε λεσβίες και σε ζευγάρια που είναι απελπισμένα για ένα μωρό.

Χθες το βράδυ οι ειδικοί ζήτησαν μια έρευνα σχετικά με την ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη υπηρεσία που παρέχει σε γυναίκες που συναντά μέσω διαδικτύου.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες φοβούνται ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «ωρολογιακή βόμβα» περιφρονώντας τις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές για δωρεά σπέρματος, που περιορίζουν τον αριθμό των οικογενειών που οι νόμιμοι δότες μπορούν να βοηθήσουν στο μέγιστο των δέκα.

Καθώς μεγαλώνουν χωρίς να γνωρίζουν τον πατέρα τους, τα παιδιά ενδεχομένως να ζουν κοντά μεταξύ τους, που σημαίνει ότι ετεροθαλή αδέρφια μπορεί να συναντηθούν και ασυναίσθητα να αποκτήσουν δικά τους παιδιά.

Ο σκοτεινός κόσμος της ανεξέλεγκτης δωρεάς σπέρματος έχει τεθεί υπό αυξανόμενο έλεγχο από τους αρμόδιους καθώς το ίντερνετ προσφέρει στους άνδρες και τις γυναίκες εύκολα την ευκαιρία να συναντηθούν ανώνυμα και να δημιουργήσουν οικογένειες – χωρίς την ανάγκη να πληρούν τις προϋποθέσεις ή να πληρώσουν για ακριβές ιδιωτικές θεραπείες γονιμότητας, που επιβλέπονται από γιατρούς. Ένας κύκλος τεχνητής γονιμοποίησης κοστίζει £850 ιδιωτικά και προσφέρεται μόνο σε επιλεγμένους ασθενείς του NHS.

Ο Rooney έστησε την ανώνυμη ιστοσελίδα τον περασμένο Μάρτιο, προσφέροντας επίσκεψη σε γυναίκες στα σπίτια τους ή σε ξενοδοχεία σε ακτίνα 50 μιλίων από το σπίτι του στο Middlesbrough για να τους δώσει δείγμα του σπέρματός του σε δοχείο δείγματος προκειμένου να γονιμοποιήσουν τον εαυτό τους.

Στην ιστοσελίδα του, που κατέβηκε χθες το βράδυ αφού ήρθε σε επικοινωνία μαζί του η Mail on Sunday, δήλωσε: «Είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω είτε μέσω τεχνητής γονιμοποίησης είτε με φυσικό τρόπο χωρίς δεσμεύσεις.» Παρά τη διατύπωσή του, είπε στην εφημερίδα ότι δεν κάνει σεξ με τις γυναίκες.

Οι δωρεές σπέρματος δεν είναι παράνομες εκτός και αν ένας άνδρας χρεώσει για την υπηρεσία, αλλά οι κίνδυνοι των ιδιωτικών δωρεών περιλαμβάνουν αναφορές από γυναίκες που κακοποιούνται, πιέζονται για σεξ ή αναγκάζονται να δώσουν χρήματα όταν συναντούν τον δότη.

Ο Rooney, που επιμένει ότι ενεργεί στα πλαίσια του νόμου, λέει ότι χρεώνει μόνο τα «έξοδα» και ότι τα κίνητρά του είναι αμιγώς «αλτρουιστικά». Δήλωσε: «Μου αρέσει να βοηθάω ανθρώπους». Και πρόσθεσε: «Έχετε αλλάξει τη ζωή κανενός προς το καλύτερο;»

Από τότε που έγινε δότης σπέρματος, ο Rooney λέει ότι δύο ομοφυλόφυλες γυναίκες στο North East έχουν γεννήσει τα παιδιά του. Είπε: «Όταν μου το είπαν, ήμουν πραγματικά χαρούμενος για τις μητέρες. Μου αρέσει να γνωρίζω νέους ανθρώπους, μου αρέσει να ακούω τις ιστορίες τους, μου αρέσει να λύνω προβλήματα. Είμαι αρκετά αλτρουιστικό άτομο. Δεν έχω κάνει τίποτα παράνομο.»

«Έθεσα τον εαυτό μου ως ιδιωτικό δότη και έχω κατακλυστεί – έχω 5,000 emails. Εάν είναι πολύ μακριά από την περιοχή μου τους λέω όχι. Εάν λες ότι είσαι δότης σπέρματος, οι άνθρωποι λένε ότι είσαι πραγματικά αισχρός, αλλά αν κάποια πει ότι ήταν δότρια ωαρίων είναι σαν “Πω πω αυτό είναι καταπληκτικό”. Υπήρχαν λίγες μέρες όπου είχα μια επιτυχία κάθε μέρα. Είναι ένα καλό συναίσθημα.»

Στην ιστοσελίδα του ο Rooney υποστήριξε τους ισχυρισμούς του ανεβάζοντας φωτογραφίες από υπέρηχους, θετικές κριτικές από γυναίκες αποδέκτες και μία εικόνα ενός δοχείου δείγματος.

Ένας εκπρόσωπος της HFEA είπε: «Δυστυχώς, οι γυναίκες που ψάχνουν έναν δότη σπέρματος διαδικτυακά και όχι μέσω μιας αδειοδοτημένης κλινικής, διατρέχουν μεγάλο αριθμό κινδύνων. Εκτός από τους προσωπικούς κινδύνους ασφαλείας για τη γυναίκα, ο δότης δεν έχει ελεγχθεί για μεταδοτικές ασθένειες όπως η HIV ή για κληρονομικές ασθένειες και είναι πιθανώς και νόμιμος γονέας κάθε παιδιού που θα γεννηθεί.»

Ο Dr Suvir Venkataraman της κλινικής του Λονδίνου Harley Street Fertility Clinic, πρόσθεσε: «Μία εγγεγραμμένη κλινική θα ενημερώσει ένα παιδί ενός δότη ποιος άλλος έχει γεννηθεί με χρήση του ίδιου σπέρματος έτσι ώστε να μην έχει σεξουαλική σχέση με κάποιον που μοιράζεται τα ίδια γονίδια. Αυτός ο άντρας δεν αναμένεται να κρατήσει καρτέλα για τον καθένα και αυτό είναι μεγάλο ρίσκο.»

Ο κύριος Rooney, που λέει ότι ο σύντροφός του «κατανοεί τους λόγους της δωρεάς», ισχυρίζεται ότι η οικογένειά του δεν έχει ιατρικά θέματα εδώ και πέντε γενιές. «Δε θα έκανα δωρεά εάν είχα κάποιο γενετικό λάθος. Και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος οι απόγονοί μου να κάνουν σεξ χωρίς να το ξέρουν μεταξύ τους επειδή η εξέλιξη καθιστά σίγουρο ότι δεν έλκονται άτομα με τα ίδια γονίδια» υποστήριξε.

Υπερηφανεύτηκε επίσης ότι είναι «απρόσβλητος» από το Child Support Agency. «Το CSA πρέπει να βρει το φορολογητέο σου εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία. Θα έχουν δυσκολία. Δεν τους φοβάμαι» δήλωσε.

Ο κύριος Rooney φωτογραφήθηκε στην πρώτη σελίδα της Daily Mail το 1993 φεύγοντας από το δικαστήριο χαμογελώντας αυτάρεσκα αφού είχε βρεθεί ένοχος για την πρόκληση βλάβης από γκράφιτι της τάξεως των £60,000. Του επιβλήθηκε ποινή με αναστολή και υπηρέτησε για επτά μήνες σε ένα ίδρυμα για νεαρούς παραβάτες ενώ περίμενε να δικαστεί. Όταν βγήκε από το εδώλιο του δικαστηρίου είπε: «Ο δικηγόρος μου είναι ιδιοφυïα. Γελάω. Είναι ένα απαλό άγγιγμα.»

Όταν ρωτήθηκε για το εγκληματικό του παρελθόν χθες το βράδυ, δήλωσε: «Δεν το αναφέρω στους αποδέκτες, αλλά αν το θέμα προκύψει τότε θα μιλήσω γι’αυτό.»

Η κοινωνιολόγος Claire McQuoid έχει ερευνήσει την ιδιωτική δωρεά σπέρματος και συστήνει μια φιλανθρωπική οργάνωση για τις γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί από δότες. Δήλωσε: «Όταν προέκυψε ο Upton North ανέπτυξε μια φήμη κάποιου που είναι αποφασισμένος να καταστήσει έγκυες όσες περισσότερες γυναίκες μπορεί, χωρίς καμία ανησυχία για την ευημερία των παιδιών ή ακόμα και για τις ίδιες τις γυναίκες. Η επιθετική διαδικτυακή του προώθηση είναι παρόμοια με μια ευγονική αποστολή όπου ανταγωνίζεται άλλους δότες.»



Πηγή: Ellery B., Taylort J. (2015) “Unmasked: Sperm dono
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα