Νέα

Τα μέσα απεικονίζουν μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για θεραπείες βλαστικών κυττάρων
Δημοσιεύθηκε στις: 22/03/2015

Μια νέα μελέτη από τους ερευνητές της νομικής του Πανεπιστημίου της Αλπέρτα αποκαλύπτει πως κάποιες φορές η κάλυψη των νέων σχετικά με κλινικές εφαρμογές των θεραπειών βλαστικών κυττάρων είναι υπερβολικά αισιόδοξη – και ως εκπρόσωποι, οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τη χαλιναγώγηση των προσδοκιών του κοινού.

«Ως η κυρίαρχη φωνή σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα για τις θεραπείες βλαστικών κυττάρων – οι επιστήμονες που αναφέρονται σε αυτές τις ιστορίες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της σημασίας της επικοινωνίας ρεαλιστικών χρονοδιαγραμμάτων στον τύπο,» δήλωσε η ερευνήτρια Kalina Kamenova, η οποία είναι συν-συγγραφέας της μελέτης μαζί με τον καθηγητή Timothy Caulfield στο Health Law Institute του Πανεπιστημίου της Αλπέρτα, που ανήκει στο τμήμα της Νομικής Σχολής (Faculty of Law).

Η ανάλυσή τους για την κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έδειξε ότι οι περισσότερες αναφορές των ειδήσεων ήταν πολύ αισιόδοξες σχετικά με το μέλλον των θεραπειών βλαστοκυττάρων και προέβλεπαν μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για την κλινική χρήση. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του Science Translation Medicine, εξέτασε 307 αναφορές των ειδήσεων που κάλυπταν μεταγραφική έρευνα βλαστοκυττάρων σε μεγάλες ημερήσιες εφημερίδες του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ του 2010 και του 2013.

Ενώ το πεδίο της έρευνας βλαστικών κυττάρων φαίνεται τρομερά υποσχόμενο, «περιβάλλεται επίσης από τεράστια διαφημιστική εκστρατεία, και θέλαμε να το ποσοτικοποιήσουμε αυτό σε ένα βαθμό,» δήλωσε ο Caulfield. «Οι παρουσιάσεις της ποπ κουλτούρας έχουν επίπτωση στο πως το κοινό αντιλαμβάνεται την ετοιμότητα της έρευνας βλαστικών κυττάρων, και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε τουρισμό βλαστοκυττάρων, στην προώθηση αναπόδεικτων θεραπειών και ακόμα και στην εμπιστοσύνη του κοινού στην έρευνα. Θέλαμε να παρουσιάσουμε ευρήματα που θα συνέβαλαν στην ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα.»

Στη μελέτη τους βρήκαν ότι το 69% όλων των ειδήσεων παρέθεταν χρονοδιαγράμματα που προέβλεπαν ότι οι θεραπείες θα είναι διαθέσιμες μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια ή ακόμα και νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, ο τύπος παρέβλεψε τις προκλήσεις και τις αποτυχίες στη μετάφραση της θεραπείας, όπως η διακοπή το 2011 της πρώτης εγγεκριμένης FDA κλινικής δοκιμής μιας θεραπείας που προέρχεται από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα για τις κακώσεις του νωτιαίου μυελού. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας που διεξήγαγε τη δοκιμή ήταν ηγέτης στη θεραπεία με εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα και η απόφασή της να σταματήσει το έργο της στα βλαστικά κύτταρα θεωρήθηκε μια σημαντική οπισθοδρόμηση για το πεδίο.

Καθώς επίσης, οι ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ανθρώπινων εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων εκτοπίστηκαν από την πρώτη γραμμή των ειδήσεων, ενώ η κλινική εφαρμογή των θεραπειών βλαστοκυττάρων και οι νέες ανακαλύψεις, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη θεραπεία του σταρ του hockey Gordie Howe, μπήκαν στα πρωτοσέλιδα.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι πολλοί επιστήμονες συχνά παρείχαν, είτε μέσω ιπαινιγμών είτε με απευθείας δηλώσεις, έγκυρες δηλώσεις σχετικά με μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα για θεραπείες βλαστικών κυττάρων και η διαφήμιση των μέσων μπορεί να προωθήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες του κοινού σχετικά με την κλινική μετάφραση και να αυξήσει τη ζήτηση του κοινού για αναπόδεικτες θεραπείες βλαστικών κυττάρων,» επεσήμανε ο Caulfield.

Ενώ η έρευνα για θεραπεία βλαστικών κυττάρων προχωράει και οι κλινικές δοκιμές για θεραπείες έχουν δει τεράστια αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μελετών είναι ακόμα στο στάδιο των ασφαλών δοκιμών και περιέχουν περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, επεσήμανε η Kamenova.

«Η διαδικασία έγκρισης για νέες θεραπείες είναι μεγάλη και περίπλοκη, και μόνο λίγα από όλα τα φάρμακα που εισέρχονται σε προ-κλινικές δοκιμές έχουν εγκριθεί για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Χρειάζονται κατά μέσο όρο 12 χρόνια για να πάει ένα φάρμακο από τα εργαστήρια στην αγορά, και επιπλέον 11 έως 14 χρόνια για την επιτήρηση μετά τη διάθεση στην αγορά,» πρόσθεσε.

Ο κόσμος της επιστήμης είναι υπό πίεση για να καταλήξει σε θεραπείες για ό,τι μας πληγώνει, αλλά «θα πρέπει να φροντίζουν τα μέσα και η ερευνητική κοινότητα έτσι ώστε οι εξελίξεις στην έρευνα και τη θεραπεία να απεικονίζονται με ρεαλιστικό τρόπο,» δήλωσε ο Caulfield.



Πηγή: MedicalXpress “Media portray unrealistic timelines
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα