Νέα

Ο Υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας Leo Varadkar για τις επικείμενες αλλαγές στη ρύθμιση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Δημοσιεύθηκε στις: 22/03/2015

Ο Υπουργός Υγείας Leo Varadkar είπε ότι η «αλτρουιστική» παρένθετη μητρότητα θα επιτρέπεται βάσει της νέας νομοθεσίας αλλά η εμπορική παρένθετη μητρότητα θα απαγορευθεί.

Ο κύριος Varadkar αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες είχαν απαγορεύσει την παρένθετη μητρότητα αλλά η Κυβέρνηση είχε την άποψη ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ιρλανδία. «Όμως μόνο σε μια αλτρουιστική βάση, όχι ως εμπορική επιχείρηση, όχι για χρήματα ή για το κέρδος κανενός,» δήλωσε.

Το Υπουργείο Υγείας έχει εξουσιοδοτηθεί για να προετοιμάσει τη νομοθεσία για την υποβοηθούμενη ανθρώπινη αναπαραγωγή και τη σχετική έρευνα, η οποία θα ρυθμίζει την παρένθετη μητρότητα και τις σχετικές πρακτικές στην Ιρλανδία για πρώτη φορά.

Η καταβολή των «λογικών εξόδων» στην παρένθετη μητέρα, που συμφωνεί να κυοφορήσει και να παραδώσει το παιδί εκ μέρους ενός άλλου ατόμου ή ζευγαριού, θα επιτρέπεται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Παράλληλα, η χρήση κρυοσυντηρημένου σπέρματος, ωαρίου ή εμβρύου μετά το θάνατο ενός ατόμου από τον σύζυγο ή το σύντροφο θα επιτρέπεται εάν έχει δοθεί εκ των προτέρων συγκατάθεση.

Οι υπηρεσίες Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (AHR) θα είναι διαθέσιμες στους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, «με την επιφύλαξη της ευημερίας του μελλοντικού παιδιού». Ωστόσο, η IVF δε θα χρηματοδοτείται από το δημόσιο σύμφωνα με τη νομοθεσία. Θα τεθεί επίσης ένα όριο στον αριθμό των οικογενειών που λαμβάνουν σπέρμα ή ωάρια από τον ίδιο δότη. Η επιλογή του φύλου δε θα επιτρέπεται. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος σοβαρής γενετικής ασθένειας ή δυσλειτουργίας, θα επιτρέπεται για ιατρικούς λόγους αλλά θα υπόκεται σε αυστηρά κριτήρια.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν πρόσφατα επικριτικό για τη συνεχιζόμενη έλλειψη νομοθεσίας για την AHR και την παρένθετη μητρότητα και τόνισε ότι ήταν ρόλος του κοινοβουλίου να χαράξει νομοθετική πολιτική σε αυτόν τον τομέα.

Ο κύριος Varadkar είπε ότι δεν έχει καθόλου στοιχεία σχετικά με την έκταση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας στην Ιρλανδία, «εάν υπάρχει καθόλου». Δήλωσε επίσης σίγουρος ότι οι περισσότεροι που έκαναν χρήση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας το έκαναν στο εξωτερικό, «αλλά εάν υπήρχαν καθόλου κυρώσεις, θα εφαρμόζονταν στους μεσάζοντες και τους πράκτορες» και όχι στους γονείς. Ωστόσο, είπε ότι είναι ένα θέμα που απαιτεί λεπτομερή νομοθεσία.

Ο κύριος Varadkar μίλησε την Τετάρτη στο National Maternity Hospital στην Dublin’s Holles Street, όπου άνοιξε μια νέα μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών για τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα.

Νωρίτερα, ο κύριος Varadkar εξήγησε ότι ο νέος νόμος θα εισάγει έναν νομικό μηχανισμό για να καταστεί δυνατή η «μεταβίβαση της συγγένειας» σε περιπτώσεις παρένθετης μητρότητας εάν οι ενήλικες που εμπλέκονται συμφωνούν ότι πρέπει να συμβεί.

Εάν περάσει ο νόμος, η παρένθετη μητέρα που γεννά το παιδί θα πρέπει να καταχωρηθεί ως η μητέρα του στο πιστοποιητικό γέννησης. Αλλά αν γίνει η μεταφορά της συγγένειας τότε το πιστοποιητικό γέννησης θα επανεκδοθεί στο όνομα των γενετικών γονέων.

Ο κύριος Varadkar είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο του έχει δώσει την εξουσία για να προετοιμάσει το προσχέδιο του Νομοσχεδίου, το οποίο θα διαρκέσει μερικούς μήνες. Θα ακολουθήσουν πλήρης δημόσια διαβούλευση και ακροάσεις της επιτροπής του Κοινοβουλίου.

«Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα. Υπάρχουν αρκετά ηθικά και νομικά διλήμματα. Δε νομίζω ότι έχει κανένας το μονοπώλιο της σοφίας όταν πρόκειται για αυτά τα θέματα και γι’αυτό νομίζω είναι τόσο σημαντικό που αφήνουμε χρόνο.»

Η νομοθεσία δε θα τεθεί σε ισχύ πριν από τις Γενικές Εθνικές Εκλογές.



Πηγή: Minihan M. (2015) “Leo Varadkar says commercial su
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα