Νέα

Η πρώτη κλινική γονιμότητας στον Καναδά που δίνει τη δυνατότητα σε ασθενείς IVF να «επωάσουν» τα έμβρυα μέσα στα σώματά τους
Δημοσιεύθηκε στις: 24/02/2015

Μία κλινική γονιμότητας στο Τορόντο έχει γίνει η πρώτη στον Καναδά που προσφέρει στις γυναίκες που υποβάλλονται σε in-vitro γονιμοποίηση την ευκαιρία να «επωάσουν» τα έμβρυα που ελπίζουν ότι μια μέρα θα γίνουν μωρά μέσα στα σώματά τους και όχι σε ένα πιάτο εργαστηρίου.

Κατά τη συμβατική τεχνική γονιμοποίησης IVF, τα μη γονιμοποιημένα ωάρια και δεκάδες χιλιάδες σπερματοζωαρίων αναμιγνύονται σε ένα τρυβλίο Petri και τοποθετούνται σε ένα μηχανικό εξαεριστήρα για έως και πέντε μέρες, για να επιτευχθεί η γονιμοποίηση και να αναπτυχθεί ένα έμβρυο.

Με τη νέα τεχνολογία, τα ωάρια και το σπέρμα τοποθετούνται σε μία πλαστική κάψουλα σε σχήμα ωαρίου η οποία τοποθετείται μέσα στον κόλπο της γυναίκας. Μετά από τρεις με πέντε μέρες η συσκευή αφαιρείται, η κάψουλα ανοίγει και τα έμβρυα που φαίνονται πιο υγιή μεταφέρονται στη μήτρα της.

Σε μια μικρή μελέτη που συμμετείχαν 10 γυναίκες που νοσηλεύτηκαν στο Toronto Centre for Advanced Reproductive Technologies (TCART), τέσσερις έμειναν έγκυες μετά τη χρήση του «φυσικού εκκολαπτηρίου», γνωστού ως INVOcell.

Το κέντρο αναφέρει ότι η συσκευή μπορεί να προσελκύσει γυναίκες «που επιθυμούν στενή σχέση με τα έμβρυά τους» λόγω προσωπικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση «του άγχους του αποχωρισμού» επιτρέποντάς τους να φέρουν τα πρώιμα έμβρυα τους στο σώμα τους για πέντε ημέρες.

Η ιδέα επινοήθηκε πριν από περισσότερο από δύο δεκαετίες, εν μέρει ως ένας τρόπος να επιτραπεί η «σύλληψη» μετά τη δημιουργία του υποβοηθούμενου μωρού να λάβει χώρα μέσα –και  όχι έξω – από το γυναικείο σώμα.

Στη μελέτη του Τορόντο, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, συμμετείχαν 10 νέες, υγιείς γυναίκες. Τους δόθηκαν φάρμακα γονιμότητας για να διεγερθούν οι ωοθήκες τους και να παράγουν πολλαπλά ωάρια. Τα ωάρια από την ίδια ασθενή χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: τα μισά πήγαν στην τυπική θερμοκοιτίδα της IVF και τα άλλα μισά στη συσκευή  INVOcell.

«Θέλαμε να συγκρίνουμε μήλα με μήλα από την άποψη του τί συμβαίνει» δήλωσε ο Dr. Robert Casper, ιατρικός διευθυντής του TCART.

Τα έμβρυα αφαιρέθηκαν την τρίτη ημέρα. Μόνο έμβρυα από τη συσεκυή INVOcell μεταφέρθηκαν στις γυναίκες «για να δούμε αν θα μπορούσαμε να έχουμε εγκυμοσύνες», πρόσθεσε. «Η συσκευή INVOcell δεν ήταν τόσο καλή όσο η θερμοκοιτίδα – είχαμε μία ή δύο περιπτώσεις αποτυχημένης γονιμοποίησης. Αλλά είχαμε επίσης μία ή δύο περιπτώσεις αποτυχημένης γονιμοποίησης και στη θερμοκοιτίδα».

Έκτοτε, η ομάδα έχει μάθει από άλλους ερευνητές ότι το ξέπλυμα της συσκευής με λάδι «φαίνεται να έχει τεράστια διαφορά από την άποψη της ανάπτυξης του εμβρύου,» δήλωσε ο Dr. Casper, ίσως βοηθώντας στην αντιστάθμιση τυχόν τοξικότητας από το πλαστικό.

Η ομάδα του Τορόντο τώρα αναπτύσσει έμβρυα για πέντε ημέρες, αντί τριών, και εγχύει σπέρμα απευθείας στα ωάρια πριν από την τοποθέτησή τους στη συσκευή.

Με την INVOcell, «Τα πλεονεκτήματα είναι ότι η ασθενής έχει τα έμβρυά της μαζί της όλη την ώρα, και δεν τους κοιτάζουμε συνεχώς, κάτι που μερικοί άνθρωποι σκέφτονται ότι είναι πρόβλημα», δήλωσε ο Dr. Casper.

Σε μία μηχανική θερμοκοιτίδα, η θερμοκρασία, η υγρασία και τα επίπεδα pH αλλάζουν κάθε φορά που η πόρτα της θερμοκοιτίδας ανοίγει, «και αυτό φαίνεται να προσθέτει λίγο άγχος σε αυτούς.» Αντίθετα, οι συνθήκες μέσα στο σώμα της γυναίκας θα είναι πιο σταθερές.

Οι συσκευές INVOcell επίσης μιμούνται πιο στενά ό,τι συμβαίνει φυσικά. Αντί να κάθονται σε ένα στατικό πιάτο εργαστηρίου, τα πρώιμα έμβρυα «φαίνεται να κυλούν λίγο σε αυτήν τη συσκευή,» με τον τρόπο που κανονικά θα κυλούσαν μέσα στις σάλπιγγες.

Το σύστημα INVOcell θα προσέθετε περίπου $500 στα έξοδα της IVF, η οποία συνήθως κοστίζει περίπου $12.000 ανά κύκλο.

Ο Dr. Roger Pierson, επιστήμονας γονιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι για τη διαδικασία, κάτι που μπορεί να προσελκύσει γυναίκες που έχουν την θρησκευτική πεποίθηση ότι η σύλληψη θα πρέπει να γίνεται όσο πιο φυσικά γίνεται. «Όλη αυτή η επιχείρηση είναι για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να συλλάβουν μέσα στα όρια του δικού τους συστήματος προσωπικών πεποιθήσεων», δήλωσε.



Πηγή: Kirkey S. (2015) “Fertility clinic first in Canada
Νέα
Δημοσιεύθηκε στις: 06/07/2016
Το Court of Protection του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε απόφαση για δήλωση ασυμβατότητας με την ΕΣΔΑ μέρους της Human Fertilisation and Embryology Act, για λόγους διακρίσεων. Η υπόθεση αυτή αφορούσε ένα παιδί, τον Ζ, ο οποίος γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2014 στη Μινεσότα των ΗΠΑ. Ο Ζ συνελήφθη με το σπέρμα του αιτούντος πατέρα και το ωάριο μιας τρίτης δωρήτριας, και εμφυτεύτηκε σε μια έμπειρη άγαμη Αμερικάνα παρένθετη μητέρα, σύμφωνα με το δίκαιο του Ιλλινόις. Μετά τη γέννηση του Ζ, ο πατέρας πέτυχε την έκδοση αναγνωριστικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο στη Μινεσότα και αναγνωρίστηκε ως μοναδικός γονέας του Z και καταχωρήθηκε ως τέτοιος στη Μινεσότα. Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 28/06/2016
Ο κυβερνήτης John Bel Edwards έχει αντίστροφη πορεία από τον προκάτοχό του και συμφώνησε να δημιουργήσει ρυθμίσεις που διέπουν τις γεννήσεις με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας στη Λουιζιάνα Περισσότερα
Δημοσιεύθηκε στις: 18/05/2016
Οι ειδικοί τονίζουν πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στην γέννηση ενός παιδιού από μια ηλικιωμένη γυναίκα Περισσότερα